Hjemmelaget yoghurt, levende matkultur. Eldgamle bakterier gjør melk til yoghurt.

Vi skal lage vår egen yoghurt.  Det er ikke vanskelig å lage yoghurt, vi trenger bare varme, tid og hjelp av melkesyrebakteriene L. Bulgaricus og S. Thermophilus. Det er fascinerende at disse bakteriene har blitt brukt i flere tusen år for å lage yoghurt og for å få fram den gode syrlige yoghurtsmaken. Mens andre bakterier er skadelige, er disse bakteriene bra for fordøyelsen.

Til 1 liter yoghurt

1 l melk
2 ss yoghurt naturell

Utstyr

  • Kjele
  • Måleskje
  • Bolle
  • Klede til å dekke bollen med

Framgangsmåte:

  1. Varm melken til 37 grader, det vil si håndvarm.
  2. Ha yoghurten i melken og rør godt, slik at yoghurten løses helt opp i melken.
  3. Hell den lunkne melkeblandingen over i en krukke eller bolle, dekk til med et klede og la den stå i seks til åtte timer, eller over natten. Den bør ikke flyttes på i denne tiden, for da er det ikke sikkert yoghurten setter seg (stivner).
  4. Når yoghurten er klar, sett den kjølig. Den holder i kjøleskapet i fire til fem dager.

Tips: Hvis yoghurten ikke er tykk nok, kan den ”henge” i et par timer. Det vil si at man heller yoghurten i et finmasket klede eller et kaffefilter som settes i en finmasket sikt. Da vil væske (myse) dryppe fra yoghurten. Henger yoghurten lenger, vil man få en slags kremost.

Yoghurt er veldig god frokostmat sammen med korn, nøtter, frukt eller bær. Du kan søte yoghurten ved å tilsette 2 ss melis og frø fra ½ vaniljestang til 5 dl yoghurt. Da kan du servere den som dessert.