• << May 2017 >>
    MaTiOnToFr
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31 1 2 3 4

Oppskrifter fra åpen gård – spiselig jul!

Geitmyra_12des2015_mg_7582

Åpen gård  – spiselig jul ble en stor suksess lørdag 12. desember. Nærmere 700 besøkende tok turen innom Geitmyra for å få med seg spiselige førjulsaktiviter. Arrangementet var et samarbeid med IKEA som blant annet pyntet gården og var med å skape en magisk julestemning.  Takk for en fantastisk dag til alle blide besøkende, Oslos jentekor og våre supre frivillige. Vi ønsker dere en GOD JUL og en fortsatt fin førjulstid! Velkommen tilbake til Geitmyra.

SPISELIG JULEPYNT

Spiselig julepynt er morsomt å lage og å gi bort! I dag har vi laget morsom og fin julepynt av klementiner, chili, krydder, frukt og pepperkaker. Når vi lager spiselig julepynt har vi noe å glede oss til i hele jula.

Tips til hva som kan brukes:

Klementiner
Chili
Tørket frukt, for eksempel rosiner, mango og aprikos
Mandler
Pepperkaker
Nellikspiker
Stjerneanis
Kanelstang
Kardemommebelger

spiselig julepynt spiselig julepynt

GEITMYRAS KRYDDERSUKKER

Geitmyras kryddersukker er en fin julegave. Kryddersukkeret er også veldig godt på julegrøten. Det er enkelt å lage og du kan du lage den smaken du selv vil ha med det krydderet du liker best!

Ingredienser:

Til 2 dl kryddersukker
2 dl rørsukker
4 nellikspiker
2 allehånde
1 stjerneanis
½ kanelstang
1 ts malt ingefær

Framgangsmåte:

  1. Ha alle kryddere i morter.
  2. Blank og knus dem til ett pulver
  3. Bland siktet krydder sammen med rørsukkeret og ha det i en poste eller en lufttett boks.

Ikea_Geitmyra10des2015_mg_7027

SYLTA GRØNNSAKER

For å sylte grønnsaker trenger du en god eddiklake. Grønnsaker på lake holder seg veldig lenge, og det er en fin måte å få brukt opp de slappe grønnsakene i bunnen av grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Del grønnsakene på langs, da ser innsiden av sylteglassene ekstra fine ut. Man kan også ha i krydder og urter. Sylta grønnsaker er veldig godt sammen med fisk! Pass på at glassene er sterilisert, det vil si kokt og at laken dekker alle grønnsakene.

EDDIKLAKE

Til 4 0,5 l glass med sylta grønnsaker

Ingredienser

1 l vann
30 g salt
2 dl 7% eddik
4 ss sukker
4 nellikspiker
2 laurbærblad
1 ts hel pepper

Grønnsaker, for eksempel gulrot, reddik, blomkål, chili, paprika, fennikel, rødløk.

Framgangsmåte

  1. Ha alle ingrediensene utenom grønnsaker i en kjele og kok opp.
  2. La det koke til sukkeret er oppløst.
  3. Skrell og del grønnsakene i tynne skiver.
  4. Fyll sylteglassene med grønnsaker og det krydderet du liker best.
  5. Hell på varm lake og ha på lokket.
  6. Pass på at laken dekker grønnsakene.
  7. La glasset stå noen dager før grønnsakene spises. Helst 1-2 uker.

 

GLØGG

Når der et kaldt ute er det ingenting som er bedre enn å varme seg på en god gløgg. Her er oppskriften på dagens gløgg!

Ingredienser:

Til 4-5 kopper

1 flaske IKEA gløgg
2 dl eplejuice
Litt skall fra en økologisk appelsin, bruk potetskreller
2 kanelstenger
5 nellikspiker
3 skiver ingefær
1 stjerneanis
5 kardemommebelger (knus med fingrene slik at aromaen kommer ut)
Mandler
Rosiner

Framgangsmåte:

  1. Varm opp eplejuice, ingefær, krydder, appelsinskall, og eplejuice. La det stå å trekke i minst 30 minutter.
  2. Tilsett gløgg, og varm opp igjen.
  3. Server med hakka mandler og rosiner.

 

KARRISILD

Sild hører julen til, og hjemmelaget smaker best! Her har du en oppskrift på en smakfull variant med epler, karri og dill. Man kan bruke spekesild, kryddersild og matjessild. Hvis silden er veldig salt så legg den i vann i noen timer før du blander den sammen med resten av ingrediensene.

Ingredienser

Til 2 0,5 l sylteglass

400 gram creme fraiche
100 gram majones
4 sildefileter
1 grønt eple
1 løk
1 ss karri
Pepper

Framgangsmåte

  1. Skrell løken, og del den i tynne skiver.
  2. Del eplet i to, og ta ut kjernen.
  3. Del eplet i små terninger.
  4. Del sildefiletene i biter på tvers.

 

BYGGRYNSGRØT MED TØRKA REINSDYRKJØTT

I Norge har vi dyrket bygg siden yngre steinalder (3200 år f.Kr). Bygg er den kornsorten som vokser kjappest og den trives i nord, sør og høyt til fjells. I samisk matkultur brukes det bygg og rug. Gjerne sammen med tyttebær eller innmat av reinsdyr.

Tørking av kjøtt er en konserveringsmetode. Å konservere betyr å bevare, eller å utsette nedbrytning og aldring av en råvare. Før i tiden måtte man tørke kjøttet for å ta vare på det, men nå gjør man det mest for smakens skyld. I Norge er det veldig vanlig med rømmegrøt og spekemat sammen.

Husk å bløtlegge grynene natta over for å frigjøre næringsstoffene og for å korte ned koketiden.

Ingredienser

Til 4 personer

3 dl byggryn
1,5 l melk
Salt

Framgangsmåte

  1. Legg byggryn i bløt i kaldt vann over natta.
  2. Hell av vannet.
  3. Kok opp melk, ha i byggryn og la grøten småkoke i 30-40 minutter under omrøring. Pass på at grøten ikke svir seg.
  4. Smak til med salt.

 

RØDKÅL

Syrlig, søt og krydret rødkål smaker godt sammen med julematen. Rødkål er enkelt å lage, og gjør seg selv ferdig i ovnen mens andre julesprell pågår. Lag den gjerne et par dager i forveien, da vil den smake best. Rødkål passer veldig godt sammen med all julemat.

Julematen sier noe om hvem du er og hvor du er fra. I dag serverer vi and og rødkål, noe som er tradisjonell julemat i Danmark.

I gamle dager var vi mer opptatt av å spise hele dyret, og konservere kjøttet. Man spiste mye mer av det man hadde tilgjengelig til jul. Nå er det mer normalt å bruke de stykningsdelene man ikke spiser til hverdags. På Østlandet er det for eksempel vanligst med ribbe og på Vestlandet er det vanligst med pinnekjøtt. Langs hele kysten er det også vanlig å servere juletorsk. Mennesker nå til dags flytter mer på seg og reiser mye, noe som gjør at man får ny inspirasjon og som gjør at julematen er i endring. Noen spiser for eksempel ribba med asiatiske krydder, eller noe godt viltkjøtt.

Ingredienser

Til 4 personer

500 g rødkål
1 syrlig eple
1 dl solbærsaft
½ dl hvitvinseddik
2 ss andefett, smør eller ribbefett
3 stk nellikspiker
4 stk kardemomme, hel
1 knivsodd muskatnøtt, malt
1 ts salt
Pepper etter smak

Fremgangsmåte

  1. Ha andefett, smør eller ribbefett i gryta. Smelt det på lav varme.
  2. Strimle rødkålen og skjær eplene i biter. Ha alt i gryta.
  3. Ha eddik og solbærsaft i gryta sammen med kål og epler.
  4. Ha resten av ingrediensene i gryta og rør godt så alt blir blankt og fint av fett.
  5. Ha på lokk og sett gryta i stekeovnen på 150 grader i 2-2,5 time. Koketiden vil variere etter tykkelsen på kålen. Pass på så det ikke koker tørt underveis. Tilsett litt vann om det trengs.
  6. Når kålen er myk og fin er den ferdig. Smak til med salt og pepper. Juster med eddik, sukker eller krydder om ønskelig.

 

FOTO: IKEA