• << May 2017 >>
    MaTiOnToFr
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31 1 2 3 4

Sunn og supergod mat over hele landet!

Matkurs_web

Geitmyra matkultursenter skal ut på turne for å holde matkurs for barn og voksne i hele Norge. Kurset er et samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen og er støttet av ExtraStiftelsen. Målet er å øke bevisstheten rundt inntaket av frukt og grønnsaker i befolkningen.

I fire måneder reiser Julie Øyan fra Geitmyra matkultursenter for barn rundt i hele landet for å holde matkurs for barn, foreldre og besteforeldre. Kursene er organisert i samarbeid med Nasjonalforeningens lokale helselag for at barn og voksne sammen skal få inspirasjon til å lage enkel og god mat med sunne råvarer. 12. januar gikk startskuddet med første kurs i Hurdal!

Vi vet at barn er flinke til å lage god mat, og på kurset lager barna og deres foresatte to forskjellige supper; en nordisk suppe med rotgrønnsaker og en asiatisk suppe med søtpotet. De lager også to forskjellige typer vafler, en grov vaffel med byggryn og en vaffel med gulrot, honning og masse godt krydder. Nedenfor finner du oppskriftene fra kurset eller du kan laste ned brosjyren «Sunt og supergodt» med alle oppskriftene under Publikasjoner.

Linsesuppe med rotgrønnsaker og urter
(til 4 personer)

1 gulrot
1⁄8 sellerirot
1 løk
2 fedd hvitløk
1⁄2 purre
1 stilk stangselleri
2 ss rapsolje
1 dl røde linser
1 ss persille, hakket
1 ss timian, hakket
1 sitron
7 dl vann
Salt
 og pepper

  1. Skrell og finhakk gulrot, sellerirot, løk og hvitløk. Kutt i grove biter.
  2. Skyll stangselleri og purre og kutt dem i små biter.
  3. Sett en gryte på komfyren og skru den på middels 
varme. Ha i oljen.
  4. Fres alle grønnsakene til de er blanke.
  5. Tilsett linser og vann.
  6. Kok suppen i 20 minutter.
  7. Ha de hakkede urtene i suppen.
  8. Smak til med salt og pepper.

Linsesuppe med søtpotet og koriander
(til 4 personer)

1 løk
2 fedd hvitløk
1 cm fersk ingefær
1⁄4 rød chili
1 søtpotet, ca. 150 g
2 vårløk
1 ts hel spisskummin
3 ss nøytral olje
2 dl røde linser
7 dl vann
1 lime
Salt og pepper
Koriander til pynt

  1. Skrell og hakk løk, hvitløk, chili og ingefær.
  2. Skrell og skjær søtpotet i terninger.
  3. Skyll vårløk og kutt den i skiver.
  4. Sett en gryte på komfyren, ha i olje og skru komfyren på middels varme.
  5. Mort spisskummin til pulver.
  6. Fres alle grønnsakene sammen med malt spisskummin til løken er myk.
  7. Tilsett linsene og vannet.
  8. Kok suppa i ca. 15 minutter, til søtpoteten er mør.
  9. Smak til med saften av en lime, salt og pepper.
  10. Server suppa med hakket koriander på toppen.

Liker du suppa helt glatt, så kan du mose den med en stavmikser.

Grove vafler med gressløk og persille
(ca. 10 vaffelplater)

1 dl byggryn
2 dl sammalt grov hvete
1 dl fin hvete
1 dl havregryn
1 dl kli
1⁄2 ts bakepulver
2 ss gressløk, hakket
2 ss persille, hakket
4 dl melk
3 økologiske egg
50 g smeltet margarin

  1. Kok byggryn og avkjøl dem.
  2. Bland sammen de tørre ingrediensene 
og rør inn melka.
  3. Tilsett egg og smeltet margarin.
  4. Bland de hakkede urtene i røren.
  5. Tilsett kalde, kokte byggryn.
  6. Bland godt til røren er jevn.
  7. La røren stå kaldt og svelle i minst 2 timer.
  8. Spe med melk om den blir for tykk.
  9. Stek vaffelplater som vanlig og legg dem til 
avkjøling på en rist. Bruk margarin til å smøre 
vaffeljernet hvis det trengs.
  10. Vaflene smaker aller best nystekt – men kan også lages i forkant.

Gulrotvafler med hjemmelaget vaniljekesam
(ca. 10 vaffelplater)

100 gr smeltet margarin
3 gulrøtter
2 økologiske egg
3 dl lettmelk
3 dl skummet kulturmelk
2 ss honning
1 dl kli
350 g hvetemel
2 ts kanel, malt
1 ts muskatnøtt, revet
1 ts kardemomme, malt
1 ts bakepulver
1 ts natron

  1. Mål opp og smelt margarin.
  2. Skrell og riv gulrøttene.
  3. Pisk sammen egg, melk og kulturmelk.
  4. Sikt melet i egg- og melkeblandingen under 
omrøring.
  5. Tilsett resten av ingrediensene og 
ha i margarin til slutt.
  6. Pisk alt sammen til en glatt røre.
  7. La røren svelle i 10 minutter 
før steking.
  8. Stek vaflene og avkjøl 
dem på en rist.
  9. Server med 
hjemmelaget vaniljekesam.

Hjemmelaget vaniljekesam
(til 10 vafler)

1 beger mager kesam
1⁄4 vaniljestang
2 ss honning

  1. Ha kesam i en bolle.
  2. Tilsett honning.
  3. Del vaniljestangen i to på tvers, og så i to på langs.
  4. Skrap ut de små svarte frøene med baksiden av
en kniv.
  5. Ha frøene og vaniljestangen i kesamen.
  6. Rør alt sammen, og la stå en liten stund
for å trekke smak ut av vaniliestangen.
  7. Server sammen med gulrotvafler.