• << May 2017 >>
  MaTiOnToFr
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31 1 2 3 4

Samefolkets dag på Geitmyra!

Lassokasting var selvfølgelig en del av arrangementet.

Sammen med Internasjonalt reindriftsenter feiret vi Samefolkets dag 6. februar på Geitmyra matkultursenter for barn.

På Internasjonalt reindriftssenter i Kautokeino jobber de med 24 ulike urfolk som lever av reindrift i nordområdene. De vet at samene har sine særegne kulinariske tradisjoner og kunnskaper om mat og råvarer i nord. Denne tradisjonelle kunnskapen er i dag nokså ukjent for mange, noe de ønsker å endre på. Og det er vi veldig glade for!

 

På tunet var det mange ulike aktiviteter. Barna fikk være med å steke og smake blodpannekaker, og de fikk se hvordan man lager blodpølse med reinsdyrtarmer. De lærte hvordan samene utnytter hele dyret i matlagingen og at blod er en næringsrik råvare som det blir deilige dessertpannekaker av.

Inne i lavvoen kunne barna høre samiske eventyr og sagn, og kose seg med tyttebærgrøt med byggryn. De fikk også steke boknakjøtt på bålet. Barna kunne også kaste laste på bukk med reinsdyrgevir. Gjestene fikk se utbeining av en hel reinsdyrskrott. Nils Tonny Bransfjell fra Internasjonalt reindriftsenter viste hvordan man med tradisjonell samisk teknikk stykker opp et helt dyr bare ved hjelp av kniv!

Det var selfølgelig stas at både Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og sametingsråd Ann-Mari Thomassen var med på feiringen. Tusen takk til Internasjonalt reindriftssenter som har delt kunnskapen om samisk matkultur med oss – og alle som kom for å feire Samefolkets dag på Geitmyra.

Reinsdyrbuljong Gjestene ble ønsket velkommen med reinsdyrbuljong.

Blodpannekaker av reinsdyrblod Blodpannekaker av reinsdyrblod var populært blant barna.

Ghakko med røkt laks Ghakkobrød med røkt laks.

I lavvoen ble det fortalt samiske historier og tyttebærgrøt I lavvoen ble det servert samiske historier og tyttebærgrøt.

Lassokasting var selvfølgelig en del av arrangementet. Lassokasting var selvfølgelig en del av arrangementet.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var også tilstede og hjalp Nils Tonny Brandsfjord fra Internasjonalt reindriftsenter med utbeiningen av et helt reinsdyr Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner hjalp Nils Tonny Bransfjell med utbeiningen.

Det ble også tid til en selfie: Fra venstre Andreas Viestad, i midten sametingsråd Ann-Mari Thomassen og til høyre kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner Det ble også tid til en selfie: Fra venstre Andreas Viestad, i midten sametingsråd Ann-Mari Thomassen og til høyre kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Gikk du glipp av arrangementet? Her finner du oppskriftene som vi bruker i undervisningen om samisk matkultur.