• << May 2017 >>
  MaTiOnToFr
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31 1 2 3 4

Henrik Henriksens beste tips til restemat

Henrik_Henriksen_collage

I april kommer fem av Norges beste kokker til Geitmyra for å vise hvordan restemat kan forvandles til deilige retter.

En av kokkene som skal drysse stjernestøv over restematen er Henrik Henriksen. For mange er han kjent fra sin matspalte i A-magasinet, men Henrik er også en pioner på mexicansk mat. På midten av 1990-tallet tok han med seg hjem til Norge oppskriften på en revolusjonerende salat som inneholder ferskrevet parmesan og ansjosdressing, nemlig cæsarsalaten fra Tijuana i Mexico. Mange år senere er han kokk og medeier av Oslos første autentiske mexicanske restaurant, Taco República, og nylig gav han ut ei kokebok med det samme navnet.

-Det er ingenting som heter rester

Hva tenker Henrik om restemat? I A-magasinet sier han det så enkelt: «Det er ingenting som heter rester». Har du en plan for hva restene brukes til, er du i gang med å forberede neste middag. Rester er ikke et biprodukt, men forberedelser til neste måltid. For Henrik blir torskemiddagen på tirsdag til en innertier av en fiskegrateng for familien på onsdag. «Om man lærer seg noen enkle grep og flytter fokuset litt fra nødløsning til løsning, så blir matlagingen mye morsommere, maten blir bedre og svinnet forsvinner.»

På restematkurset på Geitmyra matkultursenter for barn har Henrik lyst til å snakke varmt om brød. Ikke så rart med tanke på at brød er noe av det vi kaster mest. Henrik fremhever papa al pomodoro, italiensk brødsuppe, som var utbredt da han arbeidet i Toscana, eller gammelt brød som kan brukes på toppen av en fiskegrateng eller som krutonger i den italienske brødsalaten panzanella. Han foreslår også nudelsuppe av gårdagens stekte kylling og pastasaus. På kurset vil Henrik dessuten gi tips til hvordan og når du pakker maten og planlegger menyen for å utnytte maten maksimalt.

Restematkursene utføres i samarbeid med Matvett og Oslo kommune Renovasjonsetaten for sette fokus på matsvinn. Alle kursene er fulle, men vi har mange andre fine kurs som kan være aktuelle. Ta gjerne en titt i vår kurskalender.

Les mer om restemat-kursene på Geitmyra matkultursenter