• << May 2017 >>
  MaTiOnToFr
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31 1 2 3 4

Øyvind Hjelles 5 tips til restemat!

Hjelle

21. april kommer Øyvind Hjelle til Geitmyra for å holde kurs i restemat. Øyvind Hjelle er blant annet kjent fra Kulinarisk akademi og Palace Grill. Vi har spurt ham om hva hans beste råd om restemat er:

1. Først og fremst, unngå rester!
Oppbevar brød i plastpose og i kjøleskapet. Dette strider mot alle tenkelige tidligere råd, men fungerer veldig bra hos oss. Vi varmer brødet noen sekunder i toastjern, ovn, mikro eller brødrister før vi spiser det. Er det til matpakke fungerer kaldt brød som kjøleelement til pålegget slik at det holder seg friskt. Brødet oppnår fort nok romtemperatur i skolesekken.

2. Brød blir til krutonger og brødkrumme
Hvis man skulle ha et gammelt tørt brød i skuffen er det også der håp for brødet. Krutonger sprøstekt i ovn med litt revet parmesan, topper de fleste gode middager jeg kan komme på, om det er suppe, salat, stekt fisk, potetmos osv.

Brødkrumme er jo en klassiker. Bland gjerne brødkrummen med sesamfrø, krydder osv. Alt av kjøtt og fisk blir godt når de paneres før steking. Man kan også bløtlegge brødet og blande det i en sterk paprikamajones så får man en matfull saus til sjømat. Panzanellasalat er en brødsalat som også er godt.

3. Poteter blir til patatas bravas og purresuppe
Det er ofte stivelseprodukter som blir til overs. Potet kan for eksempel deles i biter, krydres med maizenna, chili, valmuefrø og stekes i olje. Med en rømme eller majones blandet med hvitløk og servert i striper på toppen, får man feriefølelsen med en gang. Patatas Bravas!

Disse potetene kan også puttes oppi en suppe laget på resten av potetene eller noen gamle grønnsaker som blir til en purresuppe på et blunk.

4. Krutonger og gamle grønnsaker i mac’n cheesen
Har du pasta til overs er det mange muligheter. Pastasalater er det vel bare fantasien som setter grenser på. Men det folk ikke vet er at stekt pasta faktisk er ganske godt.

Man kan også fort lage en mac’n cheese (her kan man bruke alle typer pasta) med gamle brødkrutonger på toppen eller lage en god gratineringstopping med brød og ost. Snadder. I sausen kan man koke gamle grønnsaksrester før man blander inn pastarestene.

5. Grønnsaker og ris
Grønnsaker blir alltid til gode supper hvis man har litt god kraft i skapet. Noen sprøstekte salamiskiver på toppen er gøy. Ris er helt knall å steke. Man kan også lage risballer som man steker. De kan også dyppes i en kul krummeblanding før steiking.

Restematkursene utføres i samarbeid med Matvett og Oslo kommune Renovasjonsetaten for sette fokus på matsvinn. Alle kursene er fulle, men vi har mange andre fine kurs som kan være aktuelle. Ta gjerne en titt i vår kurskalender.

Les mer om restemat-kursene på Geitmyra matkultursenter