• << May 2017 >>
    MaTiOnToFr
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31 1 2 3 4

Oppskrifter fra Åpen gård – Barnas hjertedag 30. april

Barnehagebarnmedjordbær540x400 (2)

For en fin hjertedag det ble tross regn! Takk til alle dere som kom, smakte på grønnsaker, spiste grønn pizza og lagde sykkelsmoothie!

Takk til frivillige for at dere gjorde dette til en hjertegod dag – og ti Nasjonalforeningen for folkehelsen, ExtraStiftelsen og Bama EAT MOVE SLEEP for godt samarbeid.

Se video fra arrangementet her. 

Under følger oppskrifter.

 

 

 

HJERTESALAT MED SARDINER OG MANGO
Hermetisering var den første konserveringsmetoden som ikke påvirket smaken på fisken, og hermetikk kunne holde seg i årevis. Sardiner på boks var Norges første industriprodukt, og fisken ble solgt til mer enn 50 land i hele verden. Oppskriftene under kan gjerne brukes som en forrett, snacks, eller på en tapastallerken. Serveres med toast, landbrød, flatbrød, eller kjeks.

INGREDIENSER

Til 4 personer

1 hjertesalat
1 boks sardiner
1 mango
1 dl linser
Limesaft
Rød chili
Koriander 

FRAMGANGSMÅTE

  1. Vask hjertesalat.
  2. Åpne sardinboksen i ett hjørne og legg den opp ned i vasken så oljen kan renne ut. Ha sardinene over i en liten bolle og press over litt limesaft.
  3. Skrell og skjær mangoen i tynne skiver eller små biter.
  4. Legg et par sardiner, noen små biter mango og en skje linser på et salatblad.
  5. Dryss over litt frisk hakka chili og koriander.

 

RØD SMOOTHIE
Å lage smoothie er en ypperlig måte for deg å lage et kjempegodt og sunt mellommåltid. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser ”5 om dagen” av frukt og grønnsaker. En smoothie er en fin måte å få i seg masse frukt og bær på. Små og sunne mellommåltider som dette gir mer energi og dermed også bedre humør.

INGREDIENSER

Til 1 liter smoothie
3 bananer
¼ ananas
¼ rødbet
1 ss ingefær
1 neve spinat
5 dl appelsinjuice
1 lime

 

FRANGANGSMÅTE

  1. Skrell bananene.
  2. Skrell ananas.
  3. Skrell og riv rødbet og ingefær på et rivjern.
  4. Vask spinat.
  5. Ha alle ingrediensene bortsett fra lime i en blender.
  6. Kjør på full styrke og blend i 1-2 minutter.
  7. Smak til med lime.

TIPS 1: Du kan skrelle ingefær ved å skrape av skallet med kanten på en teskje.
TIPS 2: Har du frukt som begynner å bli overmoden, så bruk den gjerne i smoothien, og smak deg fram!

 

GRØNNKÅLPESTO
Ordet pesto kommer av pestare, som betyr å knuse eller banke på italiensk. Den mest kjente pestoen er laget av basilikum, og parmesan (eller saumelksosten pecorino), pinjekjerner og olivenolje, men man kan lage pesto av nesten hva som helst. Vi lager vår variant med vinterens hardhaus, grønnkål. Vi har også i gresskarkjerner, parmesan og både skallet og saften fra en sitron. Middagen er ferdig i en fei med pesto i kjøleskapet. Rør pesto inn i nykokt pasta og riv over parmesan. Enkelt og godt. Får du ikke tak i grønnkål, kan du bruke spinat eller persille (som man ikke behøver å koke).

INGREDIENSER
Gir 2 dl pesto
1 liter vann
1 ts salt
100 g grønnkålblader
1 fedd hvitløk
2 ss revet parmesan
Skall og saft fra 1/2 sitron
2 ss gresskarkjerner
1 dl olje
Pepper
 

FRAMGANGSMÅTE

  1. Sett en kjele på komfyren med vann og salt. La det koke opp.
  2. Vask grønnkålbladene. Fjern den tykke stilken.
  3. Skjær grønnkålen i tynne strimler og kok den i 6-7 minutter.
  4. Avkjøl grønnkålen i rennende kaldt vann etter at den er kokt.
  5. Skrell hvitløken og riv parmesanen.
  6. Rasp skallet av sitronen. Det er det gule skallet, ikke det hvite, du skal bruke. Legg til side.
  7. Press saften ut av sitronen.
  8. Ha grønnkål, olje, hvitløk, gresskarkjerner, ost og sitronsaft i et litermål og kjør det til en saus med en stavmikser.
  9. Smak til med salt og pepper, og rør inn sitronskallet.

Til pizzaen på Åpen gård hadde vi en vanlig pizzabunn, pesto og cottage cheese på, Nam!

 

GULROTVAFLER

Disse vaflene søte og sunne, og holder deg mett lenge. Honning og gulrot gjør at vaflene er søte, selv om du ikke bruker sukker.

INGREDIENSER
Til ca. 15 vaffelplater

100 gram smør
3 gulrøtter
3 dl lettmelk
3 dl skummet kulturmelk
2 økologiske egg
6 dl hvetemel
1 dl kli
1 ts bakepulver
1 ts natron
2 ts kanel, malt
1 ts muskatnøtt, revet
1 ts kardemomme, malt
2 ss honning

FRAMGANGSMÅTE

  1. Mål opp og smelt smør.
  2. Skrell og riv gulrøttene.
  3. Pisk sammen egg, melk og kulturmelk.
  4. Sikt melet i egg- og melkeblandingen under omrøring.
  5. Tilsett resten av ingrediensene og ha i smør til slutt.
  6. Pisk alt sammen til en glatt røre.
  7. La røren svelle i 10 minutter før steking.
  8. Stek vaflene og avkjøl dem på en rist.