• << May 2017 >>
  MaTiOnToFr
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31 1 2 3 4

Barnas turtips: klappebrød

turmat (1)

Nå er det høysesong for uteliv. Vi har hatt flere barnehager på besøk i vår på vårt turmat-kurs. Vi ønsker å lære barn og barnehageansatte at turmat er mer enn pølse og lompe. Vi har hatt besøk fra alt fra 4-15 barn, og samlet masse fine turminner, en av favorittoppskriftene på vårt turmatkurs er klappebrød.

Etter å ha trasket langt om lenge, finnes det ikke noe bedre enn å få servert rykende ferskt brød. Klappebrød er en morsom form for nybakt brød som du kan trylle frem rundt bålet. Du kan steke brødet i en stekepanne, eller på aluminiumsfolie. Brødet smaker perfekt som det er, eller med en skive brunost.

 

KLAPPEBRØD

Ingenting smaker som nybakt brød. På tur er det vanskelig å ha med stekeovn, men vi kan jo steke brødet i stekepannen, eller enda enklere, rett på aluminiumsfolie!

Utstyr:
Aluminiumsfolie

Fryseposer
Vannflaske
Saks

Ingredienser

til 10 stk

4 dl sammalt hvete
4 dl siktet hvetemel
1 ss bakepulver
1 ts salt
3 dl vann
3 ss olje

 

Framgangsmåte

Før dere drar på tur

 1. Bland de tørre ingrediensene i en pose i barnehagen. Knyt igjen.
 2. Mål opp vann og olje og ha i en flaske.

Når dere er ute på tur

 1. Gjør klart til matlaging, se s. 4.
 2. Knyt opp posen, og hell i væske fra flasken. Kna det hele godt gjennom posen i 5 min.
 3. Klipp et hull i det ene hjørnet av posen. Klem ut ti små boller med deig og klapp dem flate med hendene.
 4. Bruk aluminiumsfolie som stekepanne: Brett folien i fire lag. Har du en grillrist, legger du arket oppå der. Har du ikke rist kan du legge folien rett på glørne.
 5. Legg klappebrødene rett på folien. Den vil klistre seg litt, men når brødet er stekt får du løsnet det. Ikke stek alt på en gang, men ta det i flere omganger.
 6. Husk å snu brødet ditt. Trekk folien ut av glørne (den blir kald med en gang) og snu brødet når det er stekt på den ene siden.

Barnas medvirkning

 • Send posen med deigen rundt, og la barna kna godt gjennom posen. Om det blir vanskelig for barna og kna med hendene. Kan dere ha posen på en jakke eller noen annet mykt som underlag, og la barna bruke knokene til å kna deigen.
 • Hjelp barna å klemme ut passe store boller med deig.
 • La barna klappe deigklumpen sin flat med hendene.

Untitled