SKOLEUNDERVISNING | KURS | KOKKESKOLE | MATFESTIVALER
Vi vil pirre nysgjerrighet, dyrke kunnskap og øke matgleden til barna som kommer til oss. Når barna lærer å ta gode matvalg, gir vi dem kunnskap de kan dra nytte av gjennom hele livet.
Kjøkkensjef for Geitmyras juniorkokker AS
Geitmyras Juniorkokker AS er den nye satsingen til Geitmyra matkultursenter. Her lærer vi ungdom i alderen 14-18 år å lage mat, og gir dem deres første jobb. Nå søker vi en entusiastisk og erfaren kjøkkensjef til å inspirere og lære ungdom å lage mat, og som kan ta ungdommens matlaging til neste nivå.
Juniorkokkene feat. restaurant Under
– Har dere booka bord? Juniorkokken Benjamin ser opp på gjengen som har stilt seg i kø. Alt er i orden og barna blir vist inn i restauranten. På menyen står det kaldrøyka sei fra Kristiansand og breiflabbhalv med blomkål, selleripuré, brokkolini og sellerirotsmørsaus.
Kommende aktiviteter på våre sentre
Oslo
Etter skoletid på Geitmyra
Vi inviterer mat- og dyrkeinteresserte barn i alderen 10-13 til å komme på Geitmyra gård, En åpen, sosial møteplass sentrert rundt mat, gårdsliv, bærekraft og urban dyrking. Ingen krav til egenandel, dyrt utstyr, påmelding eller andre forpliktelser. Kom hvis du vil. Bli så lenge du ønsker.
Ringsaker
Dyrkekurs for barnefamilier
Tre lørdager i april skal vi ha dyrkekurs på Geitmyra Ringsaker. Vi inviterer barnefamilier til å lære å bygge dyrkekasse, om kompost, å så/stelle/vanne/luke og høste grønnsaker. Sammen skal vi lage frøbomber, lære om honningbier og bygge insektshotell.
Kristiansand
Tønsberg
Etter skoletid på Geitmyra Tønsberg
Et Etter skoletid-tilbud for barn i 5.-7.trinn på torsdager fra 14.30-16.30 på Geitmyra Tønsberg.
LINDMO: Bli kjent med juniorkokkene på Geitmyra
Hadia og William har vært juniorkokker på Geitmyra siden 2020. De er på Lindmo, tar over kjøkkenet til Wenche på God morgen, Norge, lager mat til Kongen, møter Bill Gates og serverer mat til kjendisene på Aschehougs hagefest. Men mest av alt lager de – og serverer – god og bærekraftig mat til barn og unge.
SE, LUKT, SMAK og spar penger!
– Vi må slutte med datoangst og heller begynne å stole på sansene våre. Ved å se, lukte og smake på råvaren kan vi lett finne ut av om maten er spiselig eller ikke, sier juniorkokkene på Geitmyra. Her får du gode tips til hvordan dere kan kutte matsvinnet hjemme. Det er mye penger å spare!
– Snart har vi Norges yngste arbeidsstokk! Året på Geitmyra
William (17) står foran Geitmyra-skiltet og ønsker velkommen. Siden 2020 har han vært en av juniorkokkenes ansikt utad. I løpet av 2023 har vi fått 41 nye medarbeidere og 29 av disse er mellom 13 og 17 år. De jobber som juniorkokker og – gartnere i Oslo, Ringsaker, Kristiansand og Tønsberg.
– Se på dette! Tenk at vi får betalt for å være her!
Benjamin slår ut med armene når han ser all maten. – Ja, det er det verste. Eller beste, ler Peder. Juniorkokkene er på jobb på Geitmyra Ringsaker i vinterferien.
Den korte historien om pannekaka
Alle synes at pannekaker er digg mat! Kanskje det er verdens mest populære matrett? Overalt på jordkloden finnes det varianter av pannekaker. Noen er tynne som et papirark, mens andre er tjukke og mettende. Det er gøy å variere med forskjellige typer.
LINDMO: Bli kjent med juniorkokkene på Geitmyra
Hadia og William har vært juniorkokker på Geitmyra siden 2020. De er på Lindmo, tar over kjøkkenet til Wenche på God morgen, Norge, lager mat til Kongen, møter Bill Gates og serverer mat til kjendisene på Aschehougs hagefest. Men mest av alt lager de – og serverer – god og bærekraftig mat til barn og unge.
OPPSKRIFTER OG INSPIRASJON
Brød á la Kolbjørn
Hva er 70% av 400? Dette er en brødbakerteknikk som ikke krever oppskrift. Ekte bakere bruker ikke litermål. De veier råvarene. Til dette brødet bruker vi 400 gram mel og 70% hydrasjon. Ja, det tar litt tid. Men så blir det helt vilt bra!
Blodpannekaker
I gamle dager var dette maten på den viktige slaktedagen om høsten, da grisen på gården skulle slaktes og bli mat til jul. Alle delene av grisen skulle bli mat, og blodet var en god matressurs som ikke kunne kastes.
Geitmyras pannekaker
Alle synes at pannekaker er digg mat og det er lite som slår en pannekake med rørte blåbær! Skal pannekakene bli tynne, må nemlig røra være ganske tyntflytende. Her handler suksessen om konsistens!
Tomatsuppe med linser
Tomatsuppe er manges favorittsuppe! Laget fra bunnen avblir den en vitaminbombe full av smak og grønnsaker. Vi har i røde linser for mer fylde, bedre konsistens og mer næring. Det gjør suppa ekstra mettende og god.
Falafel i vaffel
Med smak av Midtøsten er disse kikertbollene knasende gode og et supert vegetarisk alternativ til kjøttboller. De er ikke veldig vanskelige å lage, men man må huske å bløtlegge kikertene dagen før.
Grove vafler
Vaffel er godt og trenger ikke være usunt. I tillegg er en vaffelrøre super til å få brukt opp rester på: melrester, melk -, fløte- , rømme- eller yoghurtrester, frukt og grønnsaker.
Egg i skjærsilden
Denne oppskriften passer både som frokost, lunsj og middag og er en favoritt vi lager mye av både i undervisningen og på kurs her på Geitmyra.
Gahkko
Smak på ordet gahkko. Det er samisk for brød og gahkko er små brød som er stekt i panne. De er laget av rug og hvete og passer like godt til middagen som til turmat.
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
Bli kjent med juniorkokkene, sentrene, hønene og biene våre. Sjekk ut alt som foregår, få oppskrifter, tips og triks!
JUNIORKOKK I JOBB
– Se på dette! Tenk at vi får betalt for å være her!
Benjamin slår ut med armene når han ser all maten. – Ja, det er det verste. Eller beste, ler Peder. Juniorkokkene er på jobb på Geitmyra Ringsaker i vinterferien.
LINDMO: Bli kjent med juniorkokkene på Geitmyra
Hadia og William har vært juniorkokker på Geitmyra siden 2020. De er på Lindmo, tar over kjøkkenet til Wenche på God morgen, Norge, lager mat til Kongen, møter Bill Gates og serverer mat til kjendisene på Aschehougs hagefest. Men mest av alt lager de – og serverer – god og bærekraftig mat til barn og unge.
Vi jobber for at barn skal bli glade i mat som gjør dem godt!
Geitmyra er en ikke-kommersiell stiftelse som jobber for å lære så mange barn og unge som mulig å bli glade i mat som gjør dem godt. Vi har skoleundervisning, kurs for barnehager, kurs og hospitering for voksne som jobber med barn, kurs for spedbarnsforeldre, matlagingskurs for barn og familier og åpne familiearrangementer.