Om oss

 

September 2019 åpnet vi et helt nytt matkultursenter for barn i Kristiansand. Kristiansand er barnas by og Sørlandet er kystkultur og sjømat. Derfor skal vi lage et senter som skal bli best i landet på barn og sjømat. 15. september inviterte vi til gratis åpningsfest på Odderøya og feiret åpningen av det splitter nye matkultursenteret for barn!

geitmyra16.jpg

Geitmyra Kristiansand matkultursenter for barn skal være for de lokale, og samtidig for barn og familier i omkringliggende kommuner og en destinasjon for alle som vil lære om fisk og sjømat på en praktisk måte.

Nærheten til sjøen, handel og fiske har historisk sett vært en forutsetning for livet langs sørlandskysten. Selv folk som bodde i innlandet var gjerne avhengig av sesongfiske, og tønna med sild var det som holdt nøden på avstand gjennom harde vintre. Matkulturen på Sørlandet har alltid basert seg på utstrakt bruk av sjømat. Likevel er det ingen selvfølge at barna som vokser opp i dag identifiserer seg med denne kulturen. Vi vil være med på å gjøre barna stolte av stedet de kommer fra og få dem til å elske fisk og sjømat.

geitmyra22.jpg

Målet er at vi skal tilby det samme spekteret av aktiviteter som vi har i Oslo og vi tar med oss den pedagogiske modellen vår. Unikt for Geitmyra-modellen er at barna lager maten på egenhånd under kyndig veiledning, de lærer å lage skikkelig god mat og vi gir dem kompetanser og opplevelser de sent vil glemme. Samtidig som vi lager mat benytter vi anledningen til å snakke om de store tingene: Hvordan skal vi ta vare på livet i havet? Hva har fiskenæringen å si for norsk økonomi- og handelshistorie? Hvordan skal vi handle for å sørge for at det skal være nok mat til alle barn i hele verden? 

geitmyra23.jpg

Samtidig som sjømatforbruket går ned i Norge, åpner vi et sjømatkultursenter. Dette gjør vi nettopp fordi vi ønsker å snu den negative trenden og øke sjømatkonsumet gjennom praktisk og teoretisk undervisning. Kristiansand er et ypperlig sted å ta fatt på denne utfordringen da sjømat på Sørlandet er nært og tilgjengelig. På den ene siden handler det om Sørlandets fisketradisjoner. Makrell, sild fiskesuppe og fiskekaker. På den andre siden skal vi sørge for at barna blir kjent med nye og mer ukjente råvarer og smaker. Stillehavsøster, skjell, tang og tare. Dette finnes det masse av langs Sørlandets kyst.

geitmyra17.jpg

Matkultursenteret i Kristiansand skal være et fyrtårn og kompetansesenter for hele Sørlandet. Vi skal være et senter som styrker og tar regionens identitet, tradisjoner, historie og fremtid på alvor. Hos Geitmyra i Kristiansand får alle smake på Sørlandet – vi skal bygge identitet, spre matglede og matkultur!