Fryd og frustrasjon

Går det an å kjenne på like deler glede og frustrasjon, stolthet og sinne – noen ganger også håp blandet med et ubehagelig stikk av maktesløshet? Ja visst, er det mulig. Det har vel egentlig blitt en slags naturtilstand for oss. 

Tekst: Andreas Viestad

Året på Geitmyra har vært fylt med de utroligste bevis på at det nytter. Det er stas når Bill Gates har satt av like mye tid til å lage mat med Juniorkokkene og snakke om globale utfordringer rundt mat, kunnskap og unge, som han har på møtet med statsministeren. 

Det er også stas når ambassadører fra 65 land kommer på besøk til oss og lar seg begeistre av hva vi gjør: Det handler om å lære barn hvor de kommer fra gjennom hva de spiser, og det er noe folk fra hele verden ser verdien av. 

Og det er mer enn stas – det er jubel – hver gang vi er med på at barn opplever gleden ved å lage mat, når vi ser at de skjønner at noe de selv har laget smaker godt, at de forstår sammenhenger, de måler, veier, steker, koker og opplever mestring. Hele året er Geitmyra-sentrene fulle av barn og unge som tilegner seg ferdigheter de kommer til å dra nytte av hele livet. Det gir oss håp.

I år har vi også åpnet enda et senter til: Med åpningen av Geitmyra Tønsberg på historiske Løkken ved foten av Slottsfjellet har vi fått et senter som skal fokusere på mat og historie, og hvor vi har et nært samarbeid med noen av landets beste grønnsaksprodusenter. Vi har bare holdt på i noen få måneder, men allerede har elevene fått en smak av ti tusen år med mathistorie. Da lærer elevene å lage mat, de lærer historie, og de lærer hvor de kommer fra.

I et år hvor mange nedbemanner og nedskjærer, har Geitmyra blitt større enn noensinne. Gjennom året har vi fått 41 nye ansatte, og 29 av disse er ungdommer. Vi liker å tenke at selv om det vi gjør er gammeldags og noe forfedrene våre gjorde, er det noe som også er stadig mer moderne og nødvendig i vår tid. 

Frustrasjonen, sinnet og stikket av maktesløshet er der imidlertid også. Langt fra alle barn får den kunnskapen de har rett på. Statistikkene rundt overvekt, fedme og livsstilsrelaterte sykdommer peker i feil retning. Myndighetene advarer, samtidig satser de ikke på forebyggende tiltak. De kutter! Forstå det de som kan!

Sammen med Kreftforeningen, Redd Barna, Nasjonalforeningen for folkehelsen og andre foreninger jobber Geitmyra-alliansen for å få til forbud mot reklame for usunn mat rettet mot barn og unge. Men selv om vi lykkes, vet vi at presset fra TikTok og andre steder er enormt.

Her gjenstår mye arbeid, men vi tar kampen: ett barn av gangen. 

Les om året på Geitmyra!

Mona Ek