Geitmyra Kristiansand

 
Hva er egentlig bærekraft? Vi må gjøre det så konkret som mulig.
— Nicolai Brenna Ertzeid, underviser

Hver mandag står det en gjeng spente og glade barn midt på fiskebrygga i Kristiansand. De skal ut og se, kjenne, smake og handle. Og så skal de inn på Geitmyras lokaler på Odderøya for å lage mat! 

Geitmyra Kristiansand ligger i fjæra på Odderøya og er best i landet på barn og sjømat. Matkulturen på Sørlandet har alltid basert seg på utstrakt bruk av sjømat, og her får barna bli med i fjæra, på fisketorget og lærer seg å bli kjent med – og glad i – fiske og sjømat. 

Unikt for Geitmyrametoden er at barna lager maten selv under kyndig veiledning. De lærer å lage skikkelig god mat og vi gir dem kompetanse og opplevelser de sent vil glemme. Samtidig som vi lager mat benytter vi anledningen til å snakke om de store tingene: Hvordan skal vi ta vare på livet i havet? Hva har fiskenæringen å si for norsk økonomi- og handelshistorie? Hvordan skal vi handle for å sørge for at det skal være nok mat til alle barn i hele verden? 

Vi vil gjøre barna stolte av stedet de kommer fra og få dem til å elske fisk og sjømat. Sjømatforbruket i Norge går ned. Vi vil snu den trenden og øke sjømatkonsumet gjennom praktisk og teoretisk undervisning. Kristiansand er et ypperlig sted å ta fatt på denne utfordringen. Det handler selvfølgelig om makrell, sild, fiskesuppe og fiskekaker, men vi skal også sørge for at barna blir kjent med nye og mer ukjente råvarer og smaker. Stillehavsøster, skjell, tang og tare. Dette finnes det masse av langs Sørlandets kyst.

Jeg har fanget torsk en gang. Og den hadde bart.
— Markus (4)

Matkultursenteret i Kristiansand skal være et fyrtårn og kompetansesenter for hele Sørlandet. Vi skal være et senter som styrker og tar regionens identitet, tradisjoner, historie og fremtid på alvor. Hos Geitmyra i Kristiansand får alle smake på Sørlandet – vi skal bygge identitet, spre matglede og matkultur!

Vi tilbyr ukesundervisning i mat- og helse, barnehagekurs, fritidskurs og åpne arrangementer ute og inne. Vi jobber også med å forbedre maten på SFO i hele regionen med prosjektet Læringsrik mat.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få nye kurs, oppskrifter og inspirasjon rett i innboksen din!

Denne uka fyller vi til randen med kunnskap, men det er viktig at det er gøy også!
— Nicolai Brenna Ertzeid, underviser

Et matkultursenter midt i fjæra!

Vi holder til i Odderøyveien 41. Odderøya i Kristiansand var tidligere marinebase og nå er det friareal med merkede idylliske stier, gamle kanonstillinger, små strender, lange svaberg og fantastisk utsikt mot hav og by.

Da vi overtok lokalene var det – forsiktig sagt – en del som måtte gjøres. Lokalene ble pusset opp etter alle kunstens regler og i september 2019 kunne vi endelig flytte inn. Vi har to undervisningskjøkkener i første etasje og historiske kjøkkener i andre etasje. Vi har dyrkekasser, røykeovn, snakkende drivhus, krabbe og blåskjell laget av plast funnet i havet, fiskebåt på kjøkkenet, et tak laget av grønne eggekartonger, fjæra rett utenfor døra og kort vei til fiskebrygga. 

Det er lett å få øye på oss! Bygningen er malt blå med motiver fra havet. Det er Sedin Zunic som står bak kunstverket. Hvor mange hus har en makrell som står opp gjennom taket? 


Kontakt oss 

Geitmyra Kristiansand matkultursenter for barn

Adresse: Odderøyveien 41, 4610 Kristiansand, 4610 Kristiansand.

Vi holder til på flaten like ved Odderøyhallen og Bendiksbukta.

Telefon: 48 10 66 69

Avdelingsleder: Helene Isaksen helene@geitmyra.no