Skoleundervisning Ringsaker

 

Geitmyra Ringsaker ligger midt i matfatet og er hele Innlandets matkultursenter for barn. Alle 6.- og 9.-klassinger i Ringsaker kommune har én uke med mat- og helseundervisning på Geitmyra Ringsaker.

FOR HVEM: For skoleklasser i 6. trinn eller 9. trinn.

Hver eneste dag spiser barn og voksne over hele landet mat som kommer fra Ringsaker. Fløten i kaffen, svinesteken med poteter og kornet i matpakkebrødet er resultatet av stolte, dyktige jordbrukere i Ringsaker. Likevel er det ingen selvfølge at barna som vokser opp i en av landets største landbrukskommuner kjenner til produksjonen, foredlingen og bruken av råvarer. Vi jobber for at barna skal bli stolte av stedet de kommer fra og vi brenner for å gi barn og ungdom jordnær og praktisk kunnskap om mat. Forståelse og innsikt om mat og matproduksjon er livsviktig i et folkehelseperspektiv og i den bærekraftige sammenhengen for en grønn framtid. 

Hvert år bruker mer enn 70 000 elever våre undervisningsopplegg – digitalt og fysisk. Med utgangspunkt i mat og helsefaget knytter vi dyrking og matlaging sammen med naturfag, historie, geografi, norsk og matematikk. Alle våre undervisningsopplegg er utarbeidet i henhold til Kunnskapsløftet (LK20) og læreplan i mat og helse. Vi dekker også kompetansemål innenfor andre fagområder, som for eksempel naturfag og matematikk. I tillegg til å trene på de grunnleggende ferdighetene (regning, lesing, skriving, digitale ferdigheter og muntlige ferdigheter), som er del av LK20, har vi fokus på samarbeid, samhold og matglede! 


Ukesundervisning på Geitmyra

I en hel uke fyller vi timeplanen til randen med kunnskap. Dette gjør vi med urter fra kjøkkenhagen, grønnsaker fra åkerlappen, fiskehode, lammebog og klorofyllpesto. Som forskere på tampen av gjennombrudd gransker elevene livet i komposten, i bikuben og i jorda. I én uke handler skoleundervisningen om det vi spiser, hvor det kommer fra og hva det gjør med oss, med kloden vår og hvordan valgene vi tar har konsekvenser.

Ukesundervisningen på Geitmyra er bygget rundt kompetansemålene i mat og helse og temaene varierer etter sesong. Om vinteren lærer vi om skreien og om høsten høster vi grønnsaker selv. Hele tiden sniker vi kunnskap om samfunnsfag, språk, naturfag, historie og matematikk inn i undervisningen. Når elevene måler og veier råvarene, når de utforsker reinsdyrhjertets anatomi og når de henter egg i hønsegården lærer de om de store sammenhengene i naturen gjennom egne erfaringer.

Klassene er fire hele dager på Geitmyra, mandag til torsdag.

Bli med inn i UKESUNDERVISNING på Geitmyra.