Fra juniorkokk på Geitmyra til kokk på Salome

– Tiden går veldig fort! William Wiland (17) har sin andre dag i praksis i den venetianske restauranten, Salome. 

William begynte som juniorkokk på Geitmyra allerede i 2020. Siden har han nesten blitt kjendis på Sagene, forteller han. Han har vært i avisen, tatt over kjøkkenet til Wenche på God morgen, Norge, laget mat til Kongen, møtt Bill Gates og servert mat til kjendisene på Aschehougs hagefest. Men mest av alt har han laget og servert god og bærekraftig mat til barn og unge i Oslo. William er ikke i tvil om hva som er det morsomste med jobben: – At jeg får lov til å jobbe med så mange ulike folk. Og alle de morsomme oppgavene vi får. Og selvfølgelig å lage mat, legger han til. 

I høst søkte han seg til restaurant- og matfaglinja på Etterstad VGS. Det har han ikke angret på: – Jeg har lært masse allerede. Det er både gøy og utfordrende, smiler han. Men han forteller også at det er flere som har falt av studieløpet siden han startet. – Av 15 så er vi 11 igjen. 

Akkar, blekksprut, østers, kamskjell, andelår, lammeskank og torsk. Noen av råvarene er kjente, noen har han aldri jobbet med før. Sammen med klassekameraten Victor, skal de jobbe en hel uke i restauranten. 

Soussjef Giuseppe Romeo viser gutta hvordan de lager pizzadeig og også hvordan de skal håndtere pastamaskinen. – Vi skal lage pasta vongole, forteller Guiseppe. De små skjellene legges i vann i et par timer. – Det er viktig at vi får ut all sanden i skjellene, forklarer han. De får også prøve seg på ulike pastatyper. – Vi bruker lasagnotte til anderagu, tagliolini til tøffel og linguine til skjellene. 

Pasta vongole på menyen

Pasta vongole på menyen

– Skal jeg trille 100 pizzadeiger? William ser litt bekymret ut. Men Guiseppe viser ham hvordan han enkelt kan få de perfekte pizzaemnene. – Etter hvert så lærer du deg å veie emnene på øyemål, sier han trøstende. 

I løpet av uka skal gutta få prøvd seg på det meste: Pizza nera (med blekksprutblekk), blekksprutsalat, potetkroketter og pistasjtiramisu. – Gutta er kjempeflinke. Jeg har gitt dem en lang liste de skal gjennom i løpet av uka, forteller Giuseppe. 

Det nærmer seg åpningstid. – I går var det helt fullt. Jeg håper det blir det i dag også. Jeg har tross alt 100 pizzadeiger som venter på å bli spist, smiler William. 

Andreas Viestad og William

Andreas Viestad og William

Juniorkokk i jobbMona Ek