Moctails, flambering og utbeining på timeplanen

Moctails på menyen

– Jeg skulle ønske dette fantes da jeg var ung, sier Pia Sundnes. Hun jobber med kommunikasjon på Geitmyra og i dag er hun på plass for å dekke Morgendagens mat – en inspirasjonsdag for morgendagens matprodusenter. 

Sammen med Lærlingekompaniet, Utdanningsetaten og Restaurant og matfaglinja på Etterstad VGS inviterte Geitmyra matkultursenter til inspirasjonsdager for å vise ulike yrkesvalg og karrieremuligheter.

– Dette er et viktig tiltak for å vise fram alle de morsomme yrkene som finnes, sier Kine Bekkengen, underviser på Geitmyra og prosjektleder for Morgendagens mat. – Vi står overfor en langsom matkrise: Det er færre bønder, færre fiskere, færre som søker seg inn i næringsmiddelproduksjon og færre kokker. Samtidig trenger vi den norske maten - mer enn noen sinne. Det handler om hvem som skal lage maten vår i framtida og det er helt nødvendig å iverksette tiltak for å utdanne flere unge, engasjerte mennesker til disse yrkene og samtidig heve statusen til matindustrien. 

Kine Bekkengen med de perfekte kanelsnurrene – laget av elevene

Kine Bekkengen med de perfekte kanelsnurrene – laget av elevene

Inne i restauranten på Etterstad myldrer det av åttende og niendeklassinger. Målet med dagen er å vise mulighetene som finnes innenfor mat og matproduksjon. I løpet av dagen skal elevene innom kokkefaget, pølsemaker, ferskvarehandel, baker og konditor, gartneryrket og servitør. På hver stasjon får de ulike oppgaver som å piske majones, kutte grønnsaker julienne, lage den perfekte kanelsnurren, steke tortillas, smake på krydder, kutte sashimi, kverne mel, lage moctails og dekke bord. Blant annet. 

På stasjonene står det kokker, lærlinger, fagarbeidere og elever ved mat- og restaurantfaglinja på Etterstad VGS. De forteller om yrkene sine og hva de unge kan forvente seg hvis de velger en matfaglig retning. – Du får lønn under utdanningen og slipper å starte opp med et stort studielån, forteller Phakchira Chaiwattanap som har fagbrev som kokk og skal nå ta fagbrevet som konditor. Jo flere fagbrev du har, jo høyere lønn, forklarer hun. 

Phakchira Chaiwattanap – kokk og konditorlærling

Phakchira Chaiwattanap – kokk og konditorlærling

Foran kjøttskjærer Robert Snekkerlien, står det fire unge gutter og ser på at han beiner ut en svinebog. – Hvis dere lærer dere denne teknikken, så kan dere skjære ned alle firbeinte dyr, forklarer han. – Og så er det gøy å invitere gutta på pølsefest der dere kan lage pølser sammen og høre på musikk. Jeg gjør det ofte med mine venner. I tillegg blir dere veldig spreke av å jobbe med dette. Det er mye å gjøre, men da går dagen fort! Og det er godt å jobbe med henda, forteller han til de fire lovende. 

– Hvis dere lærer dere denne teknikken, så kan dere skjære ned alle firbeinte dyr. Robert Snekkerlien lærer bort triksene.

– Hvis dere lærer dere denne teknikken, så kan dere skjære ned alle firbeinte dyr. Robert Snekkerlien lærer bort triksene.

– Hva slags fisk er dette? Christian Clasen fra Jacobs har med seg en rekke fiskearter. – Torsk, roper en. Nei, laks, roper en annen. Clasen viser fram kveite, flekksteinbit, uer, rødspette og skate. Han viser hvordan de kan filetere fisk og sammen kutter de sashimi som skal bli ceviche – en fiskerett der fisken “kokes” i sitrus. – Jeg har jobbet i ferskvareavdelingen siden jeg var 20 år. Da ble jeg sjef for 19 stykker. Så det er gode muligheter til å skaffe seg mye erfaring på kort tid, forteller han. 

Mye god fisk skal bli til sashimi

Mye god fisk skal bli til sashimi

– Jeg liker å bake, men bakere må stå så tidlig opp, sier Embla Stridbeck (14). – Nei, det er ikke sånn lenger nå, forsikrer baker Tom Kriebel, som også jobber på Lærlingekompaniet. – Nå setter vi gjerne deigen dagen før, så vi slipper å stå opp midt på natta. Tar dere fagbrev som baker, er dere garantert jobb. Og dere kan jobbe i hele verden, frister han. Å lage den perfekte kanelknuten er en kunst. Etter litt kyndig hjelp, får de aller fleste det til og duften av nybakte boller begynner å spre seg. 

Lærer å lage den perfekte kanelsnurren

Bakverkliga

På melstasjonen står Espen fra Kvelde Mølle og forteller om steinmalt mel. Steinmaling gir en viktig forskjell på mel og bakverk. På begynnelsen av 1900-tallet var det rundt 1000 bygdemøller i Norge. – I dag er det 5 igjen, så vi må passe på, sier Espen. Ungdommene får kjenne på de ulike meltypene og kverner melet på steinkverner. Det er overraskende tungt.

Inne på storkjøkkenet møter vi Christoffer G. Fallet. Han er på Kokkelandslaget og jobber også som kokk på Plah. I dag skal han vise ulike kutteteknikker og også hvordan ungdommene kan lage – og smakstilsette  – sin egen majones. Uten en eneste fingertupp på avveie, kuttes grønnsaker i et formidabelt tempo. Under majonespiskingen er det høye skuldre og høy puls, men alle mestrer oppgaven. – En emulsjonssaus er en saus som lages på basis av eggeplommer og smør, kraft eller olje. Det er to væsker som i utgangspunktet ikke er blandbare, men som ved hjelp av eggeplommen som fungerer som en emulgator, klarer vi å blande det i hverandre.

Stjernekokk Christoffer G. Fallet lærer Embla Stridbeck å kutte grønnsaker julienne

Stjernekokk Christoffer G. Fallet lærer Embla Stridbeck å kutte grønnsaker julienne

Baren er en veldig populær stasjon. Her får alle lage seg sin egen kaffedrikk mens bartender Simone forteller om yrket sitt. – Hvis du er sosial og utadvendt, så er dette et fint yrke. Her møter du nye mennesker hele tiden. Tiril fra Vaaghals imponerer med flambering og forteller om servitøryrket. Sammen med Magnus Håstein fra Lærlingekompaniet viser de hvordan de dekker bordet ut fra hva som står på menyen

Flambering er gøy!

Flambering er gøy!

Ute på terrassen er det satt opp bord som bugner av spirer og chili. Her står gartnerne Mikkel og Maren fra Geitmyra og forteller om yrket sitt. – Jeg har jobbet i 7-8 land, sier Mikkel og forteller at han ikke bare jobber med planter, men også med mennesker. 

Chilimoro på Etterstad

Chilimoro

I løpet av få timer har elevene tryllet fram et herremåltid med hjemmelagde pølser, lomper, ceviche, wrap med vegetartaco, grønnsaker julienne og chilimajones. Og nystekte kanelboller – selvfølgelig. 

Embla og de andre elevene har hatt en fantastisk dag på Etterstad. De har lært mye på kort tid og kanskje er det en og annen som tenker litt nytt når de snart skal velge videregående skole. – Det hadde jeg gjort, avslutter Pia. 

Å spise sammen er noe av det viktigste vi gjør!

Å spise sammen er noe av det viktigste vi gjør!