– Se på dette! Tenk at vi får betalt for å være her! 

Peder og Benjamin røyker både Jarlsberg og laks.

Benjamin slår ut med armene når han ser all maten. – Ja, det er det verste. Eller beste, ler Peder. Juniorkokkene er på jobb på Geitmyra Ringsaker i vinterferien. 

Sammen med Simen Andersen lager de mat sammen med ungdommene som har satt av vinterferien til å lage mat. Peder forteller at han liker å jobbe og tjene sine egne penger. Han jobber på gård og på en kafe i tillegg til jobben som juniorkokk. Han liker godt å lage mat og tenker på en utdannelse innen matfag. – Jeg har litt lyst til å bli kjøttskjærer, forteller han. Uka før har han vært og besøkt et slakteri.

Pølsemakerne

Det er lun og god stemning på kjøkkenet i den gamle gården. Alle de unge kokkene har fått velge hva de vil lage og henter varer fra råvarebordet. På radioen synger Frank Sinatra gamle svisker, mens det moses, røres, kuttes og smakes. Simen henter fram pølsestapperen. – Disse ungdommene er så flinke, så da kan vi tillate oss å gjøre litt ekstra, sier Simen. Jentene tar oppgaven på strak arm og tryller fram perfekte pølser. Ved siden av står det en gjeng og moser potet gjennom det som ser ut som en kjempestor hvitløkspresse. Det skal bli lomper. – Du kan nesten spise alt i lompe. Pølse er kanskje det kjedeligste du kan putte i en lompe. Ja, ikke disse her, da, ler Simen. 

Simen lærer bort triksene

Simen snakker om smak. Syre og sødme. Balanse. I løpet av uka har ungdommene hatt krydderskole og på bordet står det en hjemmelaget currypaste. Den skal brukes til å lage indisk elg. Turen har også gått til Italia. Hjemmelaget ravioli med hjemmelaget ost, gnocchi med verdens beste saus og pasta malfatti (stygg pasta på italiensk). Skrei og blåskjell, klorofyllpesto, bønnesalat, ovnsbakte grønnsaker, hummus, kimchi, ulike dipper. Og selvfølgelig røyka laks og røyka jarlsberg. Ingenting er umulig på Geitmyra. 

Og mens Sinatra synger, ferdigstilles den ene retten etter den andre. – Jeg er nesten helt arbeidsledig, sukker Simen tilfreds. Til slutt dekkes det opp til langbord og appetitten er stor. Maten smaker alltid bedre når man har laget den selv. 

Under måltidet snakker Simen om juniorkokk i jobb og oppfordrer ungdommene til å legge inn en søknad. Mange er interesserte. – Jeg lærer alltid noe nytt her på Geitmyra, sier Benjamin

Ren matglede!

Selv om alle er stappmette etter den store lunsjbuffeten, er del likevel plass til et stykke med eplesmuldrepai med krem. Men det er bare så vidt.

Diplom er en god jobbsøknad!

Om juniorkokk på Ringsaker

I Ringsaker jobber det 12 juniorkokker. De får ulike oppdrag på forskjellige interne og eksterne arrangementer, er med på Geitmyras Etter skoletid, feriekokkeskole og tar cateringoppdrag (kontakt simen@geitmyra.no for mer informasjon om cateringoppdrag).

Rekruttering til Juniorkokk på Geitmyra Ringsaker skjer via utlysninger eller etter deltakelse på kokkeskolen.