SE, LUKT, SMAK og spar penger!

– Vi må slutte med datoangst og heller begynne å stole på sansene våre. Ved å se, lukte og smake på råvaren kan vi lett finne ut av om maten er spiselig eller ikke, sier juniorkokkene på Geitmyra. Her får du gode tips til hvordan dere kan kutte matsvinnet hjemme. Det er mye penger å spare! 

Mona Ek 

Jeg elsker å gå i grønnsaksbutikken på hjørnet der jeg bor. Men jeg har også en tendens til å kjøpe for mye – eller kjøpe grønnsaker jeg ikke har en plan med. Og det er her jeg synder mest. Agurk, krydderplanter og paprika har en lei tendens til å bli dårlig. Samt alle småposene med ulike typer grønnsaker jeg overhodet ikke har oversikt over. Så jeg jobber med en plan og det går stadig bedre. Her er mine forsetter: 

  1. Lage meg en liten plan for hva jeg skal bruke av grønnsaker den kommende uken før jeg handler.

  2. Oppbevarer grønnsakene så jeg ser hva jeg faktisk har 

  3. Ha 1-2 ryddedager i grønnsaksskuffen i uka der jeg lager middag av det jeg finner, eller fryser ned det jeg ser at jeg ikke får brukt. Kutt grønnsaker i terninger, lag pesto av krydderplantene, lag saus av tomat og paprika. 

Jeg lager ofte pastasaus, lasagne, gryter og bakte grønnsaker av det jeg finner i skuffen. Det er en morsom utfordring og en utrolig tilfredsstillende å bruke opp det vi har i kjøleskapet! 

Spis gresskaret 

Festmat av gammelt brød

Sjekk ut gode matprofiler som @krisslovesfood, @spisoppmaten, @sulten, @toogoodtogo, @hattekokken, @fattigstudent, @brodogkorn og @matvett på Instagram. 

Mye å spare

Matvett har laget mange fine guider og tips for husholdninger og ikke minst for barnehager og skoler. Sammen med NORSUS (Norsk institutt for bærekraftforskning) har de regnet ut sparepotensialet hos norske husholdninger: 

Par kan spare kr 8 065 i året på å ikke kaste mat
Familier kan spare kr 11 450 i året på å ikke kaste mat

Her er Matvetts beste tips:

  • Planlegg måltidene dine ut fra hva du har i kjøleskap og fryser og skriv handleliste

  • Bruk opp det du har før du kjøper ny mat.

  • Kjøp nedprisede varer med kort holdbarhet og ha en plan for dem

  • Frys mat hvis du har råvarer som går ut på dato før du får spist dem – husk å merke dem 

  • Bruk sansene dine på best før-merket mat som er gått ut på dato. De er ofte gode etter

  • Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen.

  • Få oversikt over hvordan du best oppbevarer ulike frukt og grønnsaker. Se frukt.no.

  • Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig

  • Brune bananer og annen moden frukt kan du ha i smoothie eller bakst

  • Bløte tomater og slappe grønnsaker kan du ha i saus, suppe eller gryte

  • Gi salat og andre slappe grønnsaker et langt isbad så kvikner de til

  • Legg en boks i fryseren der du kan samle grønnsaksrester til gryter og supper og frukt til smoothie eller baking

  • Skall og annet diverse avkutt (banan, eple, kålstilker) er fint å legge i vann og bruke som næring til inneplanter eller ute i hagen.

Matvetts Bruk opp-leksikon 

Matvetts måltidsplanlegger 


Tøm kjøleskapet med SULTEN 

Fyll inn de ingrediensene du har i kjøleskapet som du trenger å bruke opp, og Sulten vil foreslå oppskrifter du kan lage.

Sjekk ut TØM KJØLESKAPET-funksjonen til Sulten. 


Mona Ekmatsvinn