Forelska i gresskaret

I Disney-versjonen drar Askepott avgårde i et forhekset gresskar for å treffe prinsen. Men jeg har ikke blitt forelsket i prinsen. Jeg er blitt hodestups forelsket i gresskaret. 

Mona Ek

Mitt første møte med Geitmyra matkultursenter for barn var på Barnas aller beste gresskarfest høsten 2021. En gresskarfest? – Det skumleste med halloween, er alt matsvinnet, ble jeg fortalt. Og det er dessverre sant. I fjor ble over 200.000 gresskar kjøpt inn til Halloween og nesten like mange gresskar ble kastet like etter. Dette må vi gjøre noe med! 

For gresskaret er en prins i seg selv. Det er gull, røkelse og myrra på én gang. Det er fest og hverdag. Det er supermat, det er serveringsfat og halloweenpynt. Du kan bake det, koke det, sylte det og lage pumpkin spice latte. Eller hva med et deilig syltetøy eller chutney til den indiske curryen. Eller en gresskarcurry. Hvorfor ikke lage noen herlige gresskarlapper eller bruke gresskar i baksten? Enten i kaken eller i brødet. Og brødet serverer du til den heftige gresskarsuppen. En av mine yndlingsretter er krydderbakt gresskar med en frisk yoghurtsaus til. Jeg har lyst på det hver dag

Pinnebrød med gresskar
Kines perfekte gresskargnocchi
Gresskarvafler
Geitmyras gresskargløgg

Spaghettigresskar med tomatsaus på Geitmyras gresskarfest

Gresskar finnes i alle farger og størrelser. Orange, naturligvis. Men også gule, grønne og blå. De er runde, ovale og flaskeformede og de har navn som Hokkaido, Grey, Butternut, Muskat og Tiger Cross. Spaghettigresskaret kan brukes til nettopp det. Spaghetti med en spicy tomatsaus. Eller gresskarlasagne. For ikke å snakke om gresskar på pizzaen! Prøv det! 

Og frøene! Ta dem ut og tørk dem. Så dem til våren og få nye gresskar neste år, spis dem som snacks, bruk dem i brødet eller lag pesto. Bytt ut pinjekjernene med gresskarkjerner. Det er et lite livstriks i seg selv. 

Og til slutt lager dere en suppeterrin eller snacksskåler av gresskarskallet. Bedre blir det ikke! 

Jeg blir rett og slett glad av gresskar! 

28. oktober i Ringsaker og 29. oktober i Oslo og Kristiansand er det ny gresskarfest på våre sentre! Ta med barna og bli kjent med gresskarfamilien! Og bli med på vår gresskarutfording i uke 43: SPIS GRESSKARET.