– Vi har aldri følt oss mer velkommen! Året på Geitmyra Tønsberg

I år kunne vi endelig åpne dørene til fantastiske Løkken. Barn og ungdom i Tønsbergregionen har fått verdens fineste kjøkken å boltre seg på. Og vi hadde ikke klart det uten all støtten.

Fra vi overtok nøkkelen til Løkken 1. september og Geitmyra Tønsberg så dagens lys, har vi hatt hatt nærmere 5000 på fest. Vi har hatt 10 skoleklasser på ukesundervisning, vi har hatt kokkeskole for ungdom i høstferien, vi har hatt pop up-fest på Eik skole, vi har hatt 170 barnehagebarn på historisk julegrøt,vi har hatt 65 ambassadører fra hele verden på besøk og vi har vært på Dyrsku´n og møtt 1800 nysgjerrige barn. Det har vært hektisk, men det har også vært skikkelig gøy. Og dette er bare begynnelsen!

Hvert Geitmyra-senter har sin unike faglige profil, og Geitmyra Tønsberg skal handle om mathistorie. I Norges eldste by, på historisk grunn, skal vi lære barn historie gjennom mattradisjoner fra ulike epoker. Det blir kokegrop, mat på bål, eksotiske krydder som kom til byen for hundrevis av år siden og mye annet gøy.

Det er daglig leder Bente Bugge-Erlingsen, som sammen med Kolbjørn og Maria tar med seg barna 10 000 tilbake i tid. Vi begynner med gamle dager. Vi skal gi barna en forståelse av hva som er likt og så går vi tilbake i tid. Helt til eldre steinalder. For 10 000 år siden var vi sankere og vi sanker fremdeles ville vekster, bær og frukt. Vi jakter og vi fisker.Og hva levde vi av? Vi deler opp dagene etter epoker og råvarer. Én dag blir det fokus på krydder. Varme krydder kom forholdsvis tidlig til landet, så en godt krydret lammegryte er noe vi kan lage. Og så skal vi bake brød og filetere fisk. Så jobber vi med konservering -sylting og røyking av råvarer er noe av det vi gjør. Vi skal lære hvordan vi har tatt – og tar – vare på maten. Som på alle Geitmyra-sentrene skal vi også ha fokus på grønnsaker. Lokale råvarer i sesong står i fokus og vi samarbeider vi med lokale produsenter og vi har blitt tatt så godt og raust i mot. –> Bli med til middelalderen!

I høst har vi fått to herlige griser fra Bjertnær og Hoel. Vi har fått en fantastisk gave fra Freberg og Hvasser Asparges som vil komme mange barn i Vestfold til gode, vi fra Ramnes Søndre har vi fått Gammelnorsk Spæsau og et helt bokashisett og 5 bikuber fra Skjærgårdsmat. Vi kan nesten ikke vente til våren kommer! For Geitmyra Tønsberg er også et vindu mot matnæringa og produsentene i Vestfold og Telemark. Dette er en region som dyrker nærmere 30% av grønnsakene i Norge, og det skal vi løfte fram! Den praktfulle hagen på Løkken er åpen for alle, og det skal bugne av spennende, historiske og nyttige vekster.

Nationen: Strømmet til Geitmyra
Tønsbergs Blad: – Vi har aldri følt oss mer velkommen!
NRK: Første dag med undervisning på Geitmyra Tønsberg

Tønsbergs Blad: – Aldri følt oss mer velkommen enn vi gjør her!

– Vi har aldri følt oss mer velkommen! Andreas Viestad på åpningen av Geitmyra Tønsberg

– Vi har aldri følt oss mer velkommen! Andreas Viestad på åpningen av Geitmyra Tønsberg

På Geitmyra legger vi stor vekt på måltidet. Vi dekker bord med lys og servietter. Vi sitter sammen rundt bordet og snakker om ulike ting som opptar oss. Fellesskapet rundt mat er grunnleggende. Barn kan lage mat. Når barna våre lærer å lage mat, gir vi dem kunnskap de kan dra nytte av resten av livet. Opplevelsen av å lage noe sammen, spise sammen, av å høre til, av å kunne bidra inn i et fellesskap er basale, menneskelige behov.

Tusen takk for all støtte og engasjement: Bjertnæs & Hoel, Freberg, Hvasser Asparges, Skjærgaarden Gartneri, Færder Sjømat, Kvelde Mølle, Bia til Pia, Ting med Tang, Haabrann v/ Arnt Harald Stange, Den Magiske Fabrikken, Reklima, Bjunegårdsdrift, Gårdsand Norwegian Shores, Ramnes Søndre gård, EDH utleie, Beeskin, Jarlsberg Hovedgård, Svensson Smie, Vestfold Bygdekvinnelag, Skaperverket Tønsberg, Slottsfjellsmuseet, Tønsberg Vandrerhjem, Vestfold og Telemark fylkeskommune og WITH brød&kaffe.

Gode hjelpere!

Og tusen takk til Tønsberg kommune, det politiske miljøet lokalt – for politisk vilje og generøse bidrag som har gjort det mulig å etablere Geitmyra i Tønsberg, Vestfold og Telemark fylkeskommune, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, Familien Kari Christensen, Skjærgårdsmat, Sparebankstiftelsen Nøtterøy - Tønsberg og Sparebankstiftelsen DNB Og sist men ikke minst, stor takk til våre fantastiske frivillige, og strålende kollegaer fra Geitmyra Ringsaker matkultursenter for barn, Geitmyra Kristiansand matkultursenter for barn og Geitmyra Oslo matkultursenter for barn som var med og stelle i stand en helt fenomenal åpningsfest. Og sist men ikke minst; Tusen takk til alle som har besøkt våre arrangementer og for alle gode tilbakemeldinger og heiarop!

Vi har aldri følt oss mer velkommen!

Vi gleder oss til å treffe enda flere barn og ungdom i 2024.

Hilsen Maria, Bente og Kolbjørn

Vi er klare for 2024!

Mona Ekårsrapport Tønsberg