– Barn elsker fisk. Og fiskeskrøner!

Underviser holder frem en hel sei og viser den til barnehagebarna.

– Jeg har fanget torsk en gang. Og den hadde bart. Stemninga er rimelig god på Geitmyras barnehagekurs der 4-5 åringene skal lage asiatisk fiskesuppe. På fjøla ligger en diger sei – rett fra fiskebrygga.

Tekst: Mona Ek Foto: Pia Sundnes

Tessa Anderson er på plass og går gjennom hele fiskens anatomi. Hvor hører den hjemme, hva spiser den og hvordan puster egentlig fisken? Barna får kjenne på svømmeblæra, på gjellene og på tunga. Noen synes det er litt skummelt, men de aller fleste putter fingeren ivrig og med skrekkblandet fryd inn i gapet på seien. 

Jente (5 år) kutter gulrøtter.

Foran hvert av barna ligger det en skjærefjøl og en kniv. – En voksenkniv, forteller Tessa og går gjennom hvordan barna skal skjære opp grønnsaker og fisk. – Ingen vil ha fingertupper i maten, sier hun og barna hviner. På bordet ligger det forskjellige grønnsaker som barna kjenner til, men også hvitløk, ingefær og chili. – Det er ikke lov å pille seg i nesa etter at dere har hakket chili, smiler Tessa. 

Gutt (5 år) kutter purre. Jente (5 år) kutter sellerirot. Begge er veldig fokuserte.

Barna hakker og prater. Og prater. Og hakker litt igjen. Etter hvert materialiserer det seg en haug med grønnsaksbiter på midten av bordet. At de har litt ulik størrelse, spiller ingen rolle. Det blir godt uansett, forsikrer Tessa.

Noen voksne tror at barna deres ikke liker fisk. Det tror ikke vi på Geitmyra noe på! For vi har sett at barnehagebarn elsker fisk. Fisk er ikke bare fisk. Det er mange forskjellige fisker som kan tilberedes på mange forskjellige måter. Sjømat inneholder næring som er viktig for at barna skal vokse og virke. Men nesten like viktig er det at skal smake skikkelig godt. 

Jente (5 år) hopper opp og ned med glass med fløte for å riste smør.

Mens suppen koker og det begynner å lukte ordentlig godt, tar barna smørristedansen. Et glass med fløte og litt salt sendes rundt. Her er det bare å riste løs og det klarer de utmerket. Smøret skal på knekkebrødet som barna har laget selv. I Geitmyras knekkebrød er det mye frø. – Vi kan kalle det for knekkefrø! 

Så er det klart for å spise. Når barna selv har vært med på å lage knekkebrød, kuttet grønnsakene og ristet sitt eget smør, er det ikke noe problem å smake. Og foran de som påsto at de ikke likte blåskjell, vokser haugen av tomme skjell. Samtalen rundt bordet handler om fisk. Og om fisketurer. – Den haien der er nesten like stor som den jeg fisket på Træna, sier en av gutta. Det sniker seg inn en liten mistanke om at noen av historiene er en smule overdrevet. Som det skal være. De skal tidlig krøkes. 

2 gutter (5 år) smaker på suppen og smiler lurt til kamera.

Å få inn matglede tidlig er viktig! Vi har derfor flere tilbud til både barn og voksne i barnehager. Sjekk kalenderen for å se hvilke kurs som ligger ute til påmelding.

Her finner du barnehagekursene for Geitmyra Kristiansand

Sjekk hele vår kurskalender