Nye juniorkokker fra bydel Sagene imponerer på kjøkkenet

Ungdommene fra bydel Sagene imponerte med nye kombinasjoner av kjente og kjære smaker på sin eksamensmiddag. Fyldig tomatsuppe, fiskeburgere med hjemmelaget remulade og falafel i vaffel; Det var stor variasjon i de ulike rettene som ble presentert av ungdommene som hadde sin avsluttende eksamen etter kokkekurset Juniorkokk i jobb i regi av Geitmyra. Men noen fellesnevnere var det for maten likevel.  – I løpet av kurset lærer ungdommene å lage sunne, gode og bærekraftige retter, og det må de vise at de vet hva er og kan lage, også på eksamen, forteller kursholder og prosjektleder for Juniorkokk i jobb, Selje Lyngset. 

Seks kvelder har ungdommene vært på kurs på Geitmyra matkultursenter for barn. Hver kurskveld består av en del teori, praktisk matlaging og opplæring i gode rutiner på kjøkkenet. Praktiske øvelser drilles og repeteres, slik at ungdommene kan jobbe effektivt og trygt. De lærer å samarbeide på kjøkkenet og så lager de mat – masse mat – næringsrike, økonomiske og smakfulle retter. Alle rettene er vegetariske eller laget av hvit fisk fra bærekraftige bestander. – Det er viktig at maten er sunn og god for dem som skal spise den. Disse ungdommene skal jobbe rundt på klubbene i bydelen og da er det viktig at maten og råvarene ikke koster for mye. Det skal være overførbart til klubben, poengterer Selje som har kurset ungdommene fra Sagene denne vinteren.

– Jeg synes fiskeburgeren var det beste vi lagde på kurset og det har vi også valgt å lage på eksamen, forteller Bacawuru. Han er 15 år og skal etter eksamen jobbe med matserveringen på klubben UngMetro på Bjølsen. Etter en uke med kurs på Geitmyra er det tydelig at juniorkokkene er godt drillet i hva som er sunn, bærekraftig og næringsrik mat. – Burgerne har vi laget helt fra bunnen av. Vi har brukt sei som er en fisk det finnes masse av i havet, så den kan vi spise mye av, forteller han videre når han presenterer eksamensretten for de fremmøtte. – Som tilbehør har vi syltet rødløk og hjemmelaget remulade, legger kompanjongen hans til. – Burgerbrødene hadde vi dessverre ikke tid til å lage selv, men vi har valgt å servere fiskeburgerne i grove burgerbrød. Det har vi sjekket på grovhetsskalaen på brødpakken. Jo grovere brød, jo mer fiber og næring, legger hun til.

– Vi har laget falafel i vaffel, fortsetter neste gruppe som presenterer eksamensretten sin. – Falafel er en klassisk vegetarrett fra midtøsten laget på kikerter. Det er kanskje mer vanlig å servere i pita, men her serveres de i grove vafler. Vi har  toppet det med en deilig tahinisaus. Det er skikkelig godt, forteller Suzana.

– Vi hadde også lyst til å lage falafel, men for å få litt variasjon på menyen gikk vi heller for tomatsuppe. Tomatsuppe er noe alle liker, og vi har proppet den med ekstra grønnsaker og linser. Linser er en god proteinkilde som metter godt og gir ekstra fylde til suppa, prenterer siste gruppe med juniorkokker. – Også har vi hjemmelagde krutonger til, de gir litt krønsj til retten, og det er en fin måte å bruke opp gamle brødrester på. Bon apetit, sier ungdommene.  Så er det bare for gjestene å forsyne seg og bedømme - smaker det bra, skal ungdommene få bestå? 

Dette er tredje året bydel Sagene tilbyr ungdom fra bydelen å gå på kokkekurset Juniorkokk i jobb på Geitmyra matkultursenter for barn. – Ungdommene lærer ekstremt mye på dette kurset, og det tar de med seg inn på kjøkkenet på klubbene de jobber. Ungdommene er gode ressurser, de er selvgående og skaper positive matopplevelser for andre, og så får de arbeidstrening og lønn. Samtidig tar de med seg kunnskapen hjem. Dette er kunnskap for livet, forteller Selje stolt og legger til: – Ungdom som lager sunn og god mat til andre – dette er et vinn-vinn prosjekt vi håper alle bydelene vil engasjere ungdommene sine i.


Oppskrifter fra eksamenskvelden:


Er du interssert i å vite mer om Juniorkokk i jobb?

Vi søker flere bydeler og ungdomsklubber med i prosjektet. Les mer om prosjektet her.