Blodpannekaker

 

I gamle dager var dette maten på den viktige slaktedagen om høsten, da grisen på gården skulle slaktes og bli mat til jul. Alle delene av grisen skulle bli mat, og blodet var en god matressurs som ikke kunne kastes. Det å ta vare på alle matressursene vi har, er like viktig i vår tid. Barna på Geitmyra i Ringsaker lager blodpannekaker med banan hver høst, og elsker det!

Ingredienser

til 4 personer

  • 500 g matblod (et spann fra frysedisken i matbutikken)

  • 4 modne bananer

  • 4 egg

  • 4 dl havremel

  • 2 ts kanel

  • 2 klyper salt

  • 5 ss matolje

  • litt smør til steking

 

Framgangsmåte

  1. Sett matblodet til tining hvis det er fryst. Skrell og mos bananene med gaffel eller stavmikser. Ha det i en blandebolle.

  2. Bland inn egg, mel, kanel og salt, og rør til blandingen er jevn og uten klumper. Hell blodet i pannekakerøra gjennom en sil, for at det ikke skal følge med blodklumper i røra. Bruk vispen og bland inn oljen litt etter litt.

  3. Sett stekepanna på middels varm stekeplate, og ha i en klatt smør.

  4. Prøv deg litt fram så du finner den størrelsen som passer best for deg. Du kan fint steke 4–5 små pannekaker i en stor stekepanne. Blodpannekakene skal bli helt gjennomstekte, det tar 2–3 minutter på hver side. Skru ned varmen om de første blir litt for svidde.

  5. Blodpannekaker smaker godt med syltetøy på, eller bare som de er.

Visste du at …

Du har helt sikkert smakt på ditt eget blod? Det smaker ganske søtt! Årsaken er selvsagt ... blodsukkeret. Når du lager blodpannekaker, får du brukt opp bananersom har fått noen brune flekker. De smaker enda søtere enn bananer som ikke er så modne, og gjør at vi ikke tilsetter ekstra sukker i denne oppskriften.

TIPS!

Det går fint an å bruke hvetemel i stedet for havremel i denne oppskriften, men havremelet gir pannekakene bedre konsistens – og smak.