Den korte historien om pannekaka

Av: Erik Røed. Denne teksten er fra Barnas aller beste kokebok - 80 favoritter fra Geitmyra.

Alle synes at pannekaker er digg mat! Kanskje det er verdens mest populære matrett? Overalt på jordkloden finnes det varianter av pannekaker. Noen er tynne som et papirark, mens andre er tjukke og mettende. Det er gøy å variere med forskjellige typer.

Franske pannekaker – crêpes – er syltynne, og de stekes gjerne i to runder: Først lages selve pannekakene og legges i en stabel, og så legges en og en tilbake i panna og varmes opp med forskjellige typer fyll på. Til slutt brettes den gjerne som en konvolutt og serveres.

Den typiske «norske» pannekaka er litt tjukkere, og dekker hele panna når du steker. Det er lite som slår en sånn pannekake med rørte blåbær!

For mange er frokostpannekaka – eller amerikanske pannekaker – helgefrokost nummer én. De er gjerne mindre, men tjukkere. Da trenger du et hevemiddel. Det er vanligst å bruke bakepulver. Skal du være helt americana, serverer du pannekakene i en liten stabel med lønnesirup mellom og smørklatt på toppen. Eller like gjerne blåbærsyltetøy, honning, brunost, rømme eller noe annet du liker å ha på.

Pannekaker kan gjerne være fylt med litt saltere saker, som stekt sopp, grønnsaker og kjøtt. Da kan du også ha litt mindre sukker i røra. Du kan legge fyllet på en ferdigstekt pannekake og rulle den, eller du kan brette den - se bilde. Noe av det aller kuleste du kan gjøre, er å lage blodpannekaker (se oppskrift). Tøffere halloweenmat finner du neppe!