Bondeomelett med potet

Bondeomelett på Geitmyra

Til frokost og middag. Og lunsj.

Dette er en av de spanske nasjonalrettene: Tortilla de patatas, eller det vi på Geitmyra kaller bondeomelett med potet og løk.

Bondeomelett til 4 personer

1⁄2 kg poteter
ca. 1⁄2 dl olivenolje
5 egg
1 løk
litt salt

Skrell poteter og løk, og del i skiver på en halv centimeter. Ha olivenolje i stekepanna, dekk bunnen av stekepanna med potet- og løkskiver. Sett kokeplata på middels varme, og la poteter og løk frese i olje til skivene akkurat begynner å brunes. Vær tålmodig, potetene må være myke tvers igjennom før du går videre og dette tar noen minutter. Gå videre når potetene lett brekker om du trykker på dem med tresleiva.

Trekk stekepanna til side, ta poteter og løk over til et lite fat, det er fint om mesteparten av oljen blir igjen i panna. Knus blandingen med en gaffel eller tresleiv, men ikke så mye at det blir bare mos: La det være noen biter igjen.

Knekk eggene i en blandebolle, og visp dem til en jevn masse. Ha knuste poteter, løk og salt i blandebollen. Bland alt godt sammen.

Sett kokeplata på middels varme. Ha hele omelettrøra i panna, og la den steke til den begynner å bli litt matt på oversiden.

Lirk forsiktig stekespaden innunder omeletten. Ser du at den har begynt å stivne og bli litt brun på undersiden, kan du snu den rundt. For å snu omeletten gjør du sånn: Legg et lokk eller stor tallerken over stekepanna. Hold lokk og panne tett sammen, og flipp den rundt. Bruk et kjøkkenhåndkle så du ikke brenner deg. Når du løfter vekk panna, ligger omeletten opp ned på lokket. Skyv omeletten forsiktig ned i stekepanna igjen.

Omeletten er ferdig når du ser at overflaten akkurat har blitt stiv og matt i glansen.