Tips til rimelig og digg meny
Januar! Heldigvis finnes det råd for god, rimelig og bærekraftig mat. Her er våre beste tips.
Lag en plan for minst to uker av gangen, og hold dere til planen.
Handle kun én gang i uken på matbutikken. God planlegging = lurere tidsbruk. Spar både tid og penger.
Kjøp mat og tørrvarer i store kolli/kvanta der det er mulig. Mye billigere og vi sparer miljøet for emballasje.
Bruk råvarer i sesong. Det er mye billigere og bedre for kloden.
Invester i rene kryddere og fjern grillkrydder fra sortimentet. Det inneholder altfor mye salt.
Lag mest mulig fra bunnen av. Halv– og helfabrikata er dyrt.
Forbered så mye som mulig til neste dag. Tenk alltid to dager fremover.
Bruk grønnsaker som hovedingrediens.
Bruk mindre mengde pasta, mel og hvit ris. Det inneholder lite næring.
Bruk minst mulig kjøtt. Kjøtt er ressurskrevende, dyrt og lite bærekraftig. Bruk belgfrukt og fisk i stedet.
Bruk ren fisk – gjerne sei eller fisk som er i sesong. Det er rimelig og bærekraftig.
Bruk bønner og linser, gjerne tørre. Det er billigere og krever minder emballasje.
Fra heftet Juniorkokk i jobb – ansvarlig forbruk
Det perfekte egget!
– Hæ! Er det en verdensdag for egg også? Martin (13) tror ikke sine egne ører. Tidligere har vi vært gjennom belgfruktdagen, vegetardagen og gulrotdagen. Han lurer på hvorfor det ikke finnes en egen dag for surt godteri, sliders eller en saftig biff. Det gjør det sikkert, men jeg har ikke tenkt til å fortelle ham om det. Vi kan heller snakke litt om eggets fortreffelighet.
Egg i skjærsilden
Denne oppskriften passer både som frokost, lunsj og middag og er en favoritt vi lager mye av både i undervisningen og på kurs her på Geitmyra.
Bondeomelett med potet
Dette er en av de spanske nasjonalrettene: Tortilla de patatas, eller det vi på Geitmyra kaller bondeomelett med potet og løk.
Brød á la Kolbjørn
Hva er 70% av 400? Dette er en brødbakerteknikk som ikke krever oppskrift. Ekte bakere bruker ikke litermål. De veier råvarene. Til dette brødet bruker vi 400 gram mel og 70% hydrasjon. Ja, det tar litt tid. Men så blir det helt vilt bra!
– Se på dette! Tenk at vi får betalt for å være her!
Benjamin slår ut med armene når han ser all maten. – Ja, det er det verste. Eller beste, ler Peder. Juniorkokkene er på jobb på Geitmyra Ringsaker i vinterferien.
LINDMO: Bli kjent med juniorkokkene på Geitmyra
Hadia og William har vært juniorkokker på Geitmyra siden 2020. De er på Lindmo, tar over kjøkkenet til Wenche på God morgen, Norge, lager mat til Kongen, møter Bill Gates og serverer mat til kjendisene på Aschehougs hagefest. Men mest av alt lager de – og serverer – god og bærekraftig mat til barn og unge.