LINDMO: Bli kjent med juniorkokkene på Geitmyra

Hadia og William med Anne Lindmo.

Juniorkokkene Hadia og William i studio med Anne Lindmo. Foto: Julia Maria Naglestad.

Hadia og William har vært juniorkokker på Geitmyra siden 2020. De er på Lindmo, tar over kjøkkenet til Wenche på God morgen, Norge, lager mat til Kongen, møter Bill Gates og serverer mat til kjendisene på Aschehougs hagefest. Men mest av alt lager de – og serverer – god og bærekraftig mat til barn og unge. 

→ Snart har vi Norges yngste arbeidsstokk 

Foto: Julia Maria Naglestad.

Foto: Julia Maria Naglestad.

William er ikke i tvil om hva som er det morsomste med jobben: – At jeg får lov til å jobbe med så mange ulike folk. Og alle de morsomme oppgavene vi får. Og selvfølgelig å lage mat, legger han til. 

Det morsomste er at jeg får lov til å jobbe med så mange ulike folk. Og alle de morsomme oppgavene vi får. Og selvfølgelig å lage mat.
— William om jobben som juniorkokk

Han husker aller best det første kurset på Geitmyra med prosjektleder for Juniorkokk i jobb, Selje Lyngset. – Alt var nytt. Alt måtte læres. Vi lagde linsesuppe. Jeg husker det som om det var i går. Siden har det blitt mye matlaging i regi av Geitmyra matkultursenter. Det er vanskelig å velge en favorittrett, men William holder en knapp på chili sin carne: – Det er et solid måltid som metter.

→ Møt William Wiland 

Foto: Julia Maria Naglestad.

Foto: Julia Maria Naglestad.

Hadia er overalt. Hun lager mat. Hun jobber i skolehagen og hun lager TikTok-videoer med ungdom som lager mat, steller med hønene og graver i jorda.

Familien kommer fra Pakistan, men hun er født og oppvokst i Norge. Hun går på Kuben VGS og har allerede en god del verv. Hun er en som stiller opp og tar ansvar: – Jeg passer på alle juniorkokkene rundt meg, forteller hun. Og det er tidvis litt å holde styr på! 

For det er blitt en del juniorkokker etter hvert. Siden 2020 har nærmere 100 juniorkokker sett dagens lys. Hadia oppdaget Juniorkokk i jobb-tilbudet via Bydel Grorud. Siden har hun vært en av våre faste kokker. – Det beste med jobben er å lære mye nytt og bli kjent med ungdom fra hele Oslo, sier Hadia. Høydepunktet så langt var da Geitmyra og juniorkokkene mottok Landskonferansens Kompetansepris 2023. Sammen med Andreas Viestad, tok Hadia og William imot prisen under NHOs Reiseliv Landskonferansen for Restaurant og matfag. Prisen deles ut til en person eller virksomhet som har utmerket seg på en positiv måte i kompetansearbeid og rekruttering til mat- og måltidsbransjen.  – Og senere på dagen møtte vi Bill Gates. Det var litt av en dag, forteller hun.

Det beste med jobben er å lære mye nytt og bli kjent med ungdom fra hele Oslo.
— Hadia om jobben som juniorkokk

William og Hadia på jobb i Geitmyras matvogn på Verdens kuleste dag.

Hadia på Geitmyras stand på Verdens kuleste dag.

Lærer opp andre unge kokker. Her på jobb på Kokkeskole på Geitmyra Ringsaker

Ungdom som formidler til barn. William på jobb på Verdens kuleste dag.

Hadia og William har vært juniorkokker på Geitmyra siden 2020. Siden da har de vært med på God morgen, Norge, servert kongen, jobbet på Aschehougs hagefest og vært gjester på Lindmo. Foto: Julia Maria Naglestad.


Om juniorkokkene 

– Ungdom som lager sunn og god mat til andre barn og får lønn for det – det er jo helt fantastisk! Helt siden Huset på Haugen åpnet i 2022 har de ansatt ungdom som café- og husverter. – Jeg tenker vi får til noe helt unikt med ungdommen. At de får være en hel uke på kokkekurs her på Geitmyra er gull. De lærer ekstremt mye og dette tar de med seg inn på kjøkkenet på Huset på Haugen. Ungdommene er gode ressurser for oss. De er selvgående, skaper positive opplevelser for andre, de er gode ambassadører og så får de arbeidstrening og lønn. Samtidig tar de med seg all kunnskapen hjem. Dette er kunnskap for livet, forteller Ida Aaboen fra Bydel St. Hanshaugen.

→ Her finner du alle våre juniorkokker og -gartnere 

I Oslo samarbeider vi med bydelene for å rekruttere juniorkokker. I Kristiansand, Tønsberg og Ringsaker foregår rekrutteringen via matkultursenteret. 

Prosjektet Juniorkokk i jobb er muliggjort med midler fra Sparebankstiftelsen DNB, Eivind Astrup allmennyttige stiftelse og Bergesenstiftelsen.

Sjekk også ut kokkeskole for ungdom i vinterferien! 

〰️

Sjekk også ut kokkeskole for ungdom i vinterferien!  〰️

Når ungdommen får være med å bestemme, lage og servere middagen er de et ansikt utad for andre ungdom. Og det er lettere for andre ungdom å ha en positiv innstilling til maten vi lager.
— IDA AABOEN, BYDEL ST. HANSHAUGEN