Droppet høstferien for å lage mat på Geitmyra

Juniorkokk i jobb

– Jeg synes det er skikkelig gøy å lage mat. Det er bare bonus å være her, sier Aksel (13). Han er en av de 96 som har søkt på jobb som kafévakt på Huset på Haugen. Men først er det én ukes kjøkkentjeneste på Geitmyra matkultursenter for barn.

– Smak på bønnebabben og sjekk om den trenger mer syre eller salt, sier Selje Lyngset, underviser på Geitmyra. I løpet av uka har ni ungdommene blitt godt kjent med hverandre, med kjøkkenet og ikke minst med side egne smaksløker. Og de har blitt enda bedre til å stole på seg selv på kjøkkenet. For mange av dem har allerede en del erfaring fra kjøkkenet hjemme. – Det er noe vi ser etter, sier Ida Aaboen fra Bydel St. Hanshaugen. – De må like å lage mat og de må ha lyst til å lære mer.

Helt siden Huset på Haugen åpnet i 2022, har de ansatt ungdom som café- og husverter. – Det er naturlig for oss å ansette ungdom til å jobbe med ungdom, forteller Ida. Og det har vært en ordentlig jobbsøkerrunde i forkant. Ungdommene har skrevet søknad, laget CV og vært på intervju. – Vi er opptatt av at så mange som mulig skal få en inngang til arbeidslivet.

På Huset på Haugen serveres det gratis middag onsdag, torsdag og fredag. – Når ungdommen får være med å bestemme, lage og servere middagen er de et ansikt utad for andre ungdom. Og det er lettere for andre ungdom å ha en positiv innstilling til maten vi lager. Det står mye godt på menyen og alt er vegetarisk. – Vi får en del spørsmål om det. Maten og måltidet skal være inkluderende, så det er viktig for oss å servere noe alle kan spise. Vi legger mye krefter i å lage skikkelig god vegetarmat, sier Ida.

– Jeg tenker vi får til noe helt unikt, fortsetter Ida. At de får være en hel uke på kokkekurs her på Geitmyra er gull. De lærer ekstremt mye i løpet av uka. Dette tar de med seg inn på kjøkkenet på Huset på Haugen. Ungdommene er gode ressurser for oss. De er selvgående, skaper positive opplevelser for andre, de er gode ambassadører og så får de arbeidstrening og lønn. Samtidig tar de med seg all kunnskapen hjem. Dette er kunnskap for livet.

I november skal gjengen opp i eksamen. – Der skal de vise frem alt de har lært, forteller Selje. – Vi fokuserer på hvordan vi kan bruke smaksløker, bruke rester, bevisstgjøre og skape gode opplevelser. Det er matglede, livsmestring, folkehelse og bærekraft i praksis.

Aksel fikk litt hjelp av mamma til å skrive søknaden. Og til å bestille skattekort. Nå gleder han seg til å begynne i ny jobb. – Men jeg søkte ikke jobben for å tjene penger. Jeg søkte den fordi jeg elsker å lage mat og jeg synes Huset på Haugen er et veldig fint sted, avslutter han.