Mat, livsstil og helse – en nøkkel til læring og trivsel
På Geitmyra Matkultursenter for barn er vi opptatt av hvor maten kommer fra, hvordan den smaker, og hva som gjør den sunn og bærekraftig.
Mat er mer enn bare næring – den påvirker alt fra konsentrasjon på skolen til fysisk og psykisk helse. Jo tidligere vi forstår sammenhengen mellom kosthold og velvære, desto større sjanse har vi for å utvikle gode vaner som varer livet ut.
Barn og ungdom bruker mye energi i løpet av dagen. Kropp og hjerne er i full aktivitet – både på skolen og i fritiden, hvor de må forholde seg til både faglige utfordringer og sosiale situasjoner. Samtidig er kroppen i en viktig fase av vekst og utvikling. Med næringsrik mat holder de energien oppe og lærer bedre.
Men mat handler ikke bare om hva vi spiser – den er også en del av historie, geografi, naturfag, matematikk, kjemi og språk. Derfor er våre undervisningsopplegg tverrfaglige og knytter mat til flere fagområder.
Her har vi samlet en rekke ressurser og undervisningsopplegg som du kan ha glede av – enten du underviser i mat og helse til daglig eller kun stepper inn en time eller to.
Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få inspirasjon rett i innboksen!
Det fantastiske kornet
Korn er kanskje verdens viktigste råvare fordi det forsyner nesten alle verdens mennesker med mat – hver dag! På Geitmyra baker vi brød, knekkebrød, lager kjøleskapsgrøt, granola og pasta. Blant annet. Her viser vi dere gode oppskrifter som barna lett kan ta del i.
Disse temaene kan brukes til klassediskusjoner, refleksjonsoppgaver eller som grunnlag for prosjekter og praktiske oppgaver.
Matkunnskap og helse
Kroppens byggeklosser
Kroppen vår er bygget opp av milliarder av celler som stadig fornyes og repareres. For at dette skal skje, trenger vi en rekke næringsstoffer som fungerer som kroppens byggeklosser. Disse næringsstoffene gir oss energi, støtter vekst og utvikling, og holder kroppens funksjoner i balanse.
Smak, lukt og sanseopplevelser – veien til matglede
Hvordan kan vi lære elever å forstå og utforske smak? Hvordan kan vi hjelpe dem med å utvikle en større matglede og et mer bevisst forhold til maten de spiser?
Hvorfor er matmerking viktig?
Matmerking er en nøkkel til å forstå hva vi spiser, og den hjelper oss med å ta informerte valg knyttet til helse, miljø og etiske hensyn. Maten vi kjøper i butikken er merket på mange forskjellige måter. Siden mye av maten vi spiser er laget av andre – på fabrikk eller storkjøkken – er det viktig å vite noe om det.
Mer om våre undervisningsopplegg
Fra jord til bord
Vi mennesker og maten vi spiser er del av et kretsløp – maten kommer fra havet, åkeren, skogen og fjøset. Derfor er mat- og dyrking perfekt for å utforske naturfagspensum. På Geitmyra bytter vi ut lærebøkene med bikuber, høner og kompost.
Spiselig naturfag
I Spiselig naturfag er elevene med å høste grønnsaker og lager mat med råvarene rett fra åkeren. De lærer om bærekraft, økologi, ressurser, mangfold og økosystemer. I undervisningsopplegget er vi opptatt av å vise elevene sammenhengen mellom maten vi spiser og prosessene i naturen.
Et bærekraftig måltid med fisk
Hva er et bærekraftig og sunt måltid for oss som bor i Norge? Matkultur forteller noe om hvem vi er, hvor vi bor, hva slags råvarer naturen rundt oss gir og hva vi lager av disse. Denne dagen tar vi utgangspunkt i havet som ressurs og underviser i et bærekraftig måltid med fisk.