Geitmyra Tønsberg skinner!

På Løkken, midt i byen og ved foten av Slottsfjellet. Her skal vi ta imot skoleelever fra hele kommunen, og barn og familier fra hele regionen!

Om oss

Velkommen til Geitmyra Tønsberg! Rett ved Slottsfjellet – på historisk grunn – tar vi imot skoleklasser fra hele kommunen og barn og familier fra hele regionen.

Vi har tatt vare på det gamle uttrykket i den flotte villaen og barna i Tønsberg får verdens fineste kjøkken å boltre seg på. Kjøkkenet forteller en historie, samtidig som det er gjenkjennelig. Det er viktig med oversikt og at barna har nok plass til å lage mat!

Hvert Geitmyra-senter har sin unike faglige profil, og Geitmyra Tønsberg skal handle om mathistorie. I Norges eldste by, på historisk grunn, skal vi lære barn historie gjennom mattradisjoner fra ulike epoker. Det blir kokegrop, åpen ild ute, eksotiske krydder som kom til byen for hundrevis av år siden og masse annet gøy.

6. klasse fra Eik skole – først på Geitmyra Tønsberg

6. klasse fra Eik skole – først på Geitmyra Tønsberg

I løpet av én uke skal barna få med seg 10 000 år med matkultur. For 10 000 år siden var vi sankere. Hva sanket vi? Og hva levde vi av? Dette går som en rød, nei grønn, tråd gjennom hele den historiske reisen. Vi skal gi barna en forståelse av hva som er likt. Vi sanker fremdeles ville vekster, bær og frukt. Vi jakter og vi fisker. Vi deler opp dagene etter epoker og råvarer. Én dag blir det fokus på krydder. Varme krydder kom forholdsvis tidlig til landet, så en godt krydret lammegryte er noe vi kan lage. Og så skal vi selvfølgelig lage mat i kokegrop. Bake en hel fisk, kanskje? Eller noe annet deilig fra havet. Vi må lage mat med hval og så skal vi jobbe med konservering. Vi skal lære hvordan vi har tatt – og tar – vare på maten. Som på alle Geitmyra-sentrene skal vi også ha fokus på grønnsaker. Her samarbeider vi med lokale produsenter. 

Fra åpningsfesten på Løkken

Smaken av 10 000 år

10 000 år med mathistorie på Løkken

10 000 år med mathistorie på Løkken

Team Geitmyra Tønsberg: Maria, Bente og Kolbjørn.

For Geitmyra Tønsberg er også et vindu mot matnæringa og produsentene i Vestfold og Telemark. Dette er en region som dyrker nærmere 30% av grønnsakene i Norge, og det skal vi løfte fram! Den praktfulle hagen på Løkken er åpen for alle, og det skal bugne av spennende, historiske og nyttige vekster.

Smak!

På Geitmyra jobber vi også mye med selve måltidet. Dette en viktig del av undervisningen. Det å spise sammen. Fellesskapet og samtalen. På Løkken skal vi dekke til i den store stuen. Det blir langbord medlysekroner, kjøkken rundt og utsikt mot prydhagen. Det dekkes på med gammelt og nytt dekketøy og det skal oppleves som et lite historiespill. Og selvsagt skal vi spise ute. Det er også et element i mathistorien. Når begynte vi å sitte på en stol og spise med kniv og gaffel?

Vi gleder oss til å se dere på Løkken!

Den praktfulle hagen på Løkken er åpen for alle og bugner av spennende, historiske og nyttige vekster.
Andreas Viestad ønsker velkommen!

Andreas Viestad ønsker velkommen!

Løkken

Løkken grenser opp mot Slottsfjellet i Norges eldste by, Tønsberg. Villaen stod ferdig i 1872 og var eid av skipsreder Johan Henrik Christensen. Eiendommen eies i dag av Tønsberg kommune og Vestfold fylkeskommune.

Hva gjør vi?

På Geitmyra har vi en hovedvisjon: Vi skal bidra til at så mange barn og unge som mulig blir glade i mat som gjør dem godt!

Vi jobber for å pirre nysgjerrighet, dyrke kunnskap og øke matgleden til barna som kommer til oss. Og vi vet at barn kan lage mat, de tørr å smake og at de må tas på alvor. Når barna lærer å ta gode matvalg gir vi dem kunnskap de kan dra nytte av gjennom hele livet.

For å oppnå denne visjonen jobber vi direkte ut mot og med barna. Gjennom skoleundervisning, både ukesbasert og heldagsopplegg, vil vi gjennom kunnskap og inspirasjon skape matglede og gi kunnskap om mat til flest mulig barn. I tillegg til skoleundervisning holder vi kurs for barn og familier, vi har opplegg for barnehager og arrangerer åpen gård flere ganger årlig med ulike temaer. I alle våre aktiviteter legger vi vekt på at barna skal få se, prøve, smake og lære. En praktisk tilnærming er helt essensielt når det kommer til å skape matglede, synes vi.


Kontakt oss

Geitmyra Tønsberg matkultursenter for barn

Adresse: Farmannsveien 36, 3111 Tønsberg

Telefon: 906 73 013

E-post: bente@geitmyra.no