Umami? Det har jeg aldri smakt før!

Velkommen inn!

– Dette har jeg gledet meg til helt siden i fjor! Det er ikke første gang Line (8) er på Verdens Kuleste Dag. Å smake på forskjellige ting er et av høydepunktene hvert år når Sparebankstiftelsen DNB arrangerer fest for tusenvis av barn. 

Barnas smaksløype

I år har vi fokus på grunnsmakene våre som tema. Hva smaker salt, søtt, surt og bittert? Og hva er egentlig umami? 

Det er et stort team som står bak formidlingen når vi skal være med på Verdens Kuleste Dag i regi av Sparebankstiftelsen DNB. Diskusjonen går høyt og engasjementet er stort. Men så blir det skikkelig bra! 

For det bugner skikkelig på standen vår. Fra du går inn den mest fantastiske blomsterportalen til barna møter alle våre entusiastiske formidlere på smaksløypa fra søtt til umami. Juniorkokker, juniorgartnere, frivillige og ansatte side om side. Sammen med tusenvis av barn. 

Denne dagen har vi også andre viktige oppdrag. Juniorkokkene har sin egen foodtruck og der blir det utsolgt før noen kan si Geitmyra. Barnas aller beste tacogryte og barnas aller beste nudelsalat kan fint hamle opp med hamburgere og pizza. Juniorkokkene har også ansvaret for å lage – og servere – maten til de rundt 600 frivillige som jobber denne solfylte dagen på Akershus festning. 

Søtt

Søtt er en smak vi lærer å kjenne helt fra når vi er babyer og får morsmelk.  Søtt er smaken av karbohydrater og fra karbohydrater får vi energi.  Derfor har vi gjennom evolusjonen utviklet en “søt tann” for å få i oss nok energi. 

  • Frysetørket jordbær 

  • Stevia

  • Druer fra Geitmyra sitt drivhus 

  • Knutekål

  • Mais

  • Tomater

  • Agurker - historiske

  • Gresskar

  • Gulrøtter

  • Dill

Søttann!

Surt 

Surt er også en smak som finnes naturlig i mange ulike råvarer, og det er mye er både surt og søtt. Det finnes også sure matvarer som blir søte når vi varmebehandler dem, som tomater. Vi bruker mye av det sure eller syrlige for å balansere smakene i maten vi lager. 

  • Tindved

  • Tyttebær

  • Rabarbra

  • Rognebær

Surt er godt!

Salt 

Kroppen trenger 1,5 gram salt per dag for å fungere optimalt. Når det er varmt eller vi svetter mye, trenger vi litt ekstra. For mye salt gjør at kroppen trenger mer vann. Vi  bruker salt til konservering så maten holder seg lenger. 

Salt smaker stort sett bare salt. Salt fremhever de andre smakene, spesielt umami. Salt finnes i naturen, men det er ingen andre ting som kan erstatte saltsmaken. Vi skiller mellom havsalt og bergsalt. Havsaltet er ofte renere, mens bergsaltet kan inneholde mineraler fra jorda rundt. Det er derfor himalayasaltet er rosa. 

  • Havsnø, havsalt som saltkrystaller 

  • Himalayasalt 

  • Søl, tørket tang 

  • Salturt (vokser ved stranda)

  • Strandmelde (vokser ved stranda) 

Salt er gøy!

Bittert 

Bitre smaker må vi lære oss å like. Mange grønnsaker har bitterstoffer i smaksbilde sitt. Bitterstoffene er veldig gode for fordøyelsen vår, og gjør at leveren kan jobbe bedre. 

Barn kjenner den bitre smaken veldig mye bedre enn voksne. Før i tiden var dette ekstra bra, fordi mange av de bitre plantene også var giftige. 

  • Rognebær

  • Aroniabær

  • Kakaobønner 

  • Rossosalat

  • Endive 

  • Polkabeter

  • Løk

  • Blomkarse frøskaller

Geitmyras fantastiske frivillige!

Geitmyras fantastiske frivillige!

Umami

Umami er den 5. smaken vi har. Den ble oppdaget av en japansk forsker i 1909. Oversatt fra japansk betyr umami velsmakende. Umami er smaken av varmebehandlet protein. Proteinet mononatriumglutamat (MSG) er det vi smaker når vi smaker umami. 

Vi kan kalle smaken for kjøttaktig. Det er mye umami i stekt kjøtt, tomat, parmesan og sopp. Maten smaker alltid mer enn bare én ting. Salt og umami henger tett sammen. Umami er med på å forsterke andre smaker!

  • Tørrfisk

  • Trøffeltang 

  • Parmesan

  • Solsikkekjerner

  • Gresskarkjerner

  • Svarte sesamfrø

Tusen takk for oss! Vi gleder oss allerede til neste år!

Juniorkokk Hadia ønsker velkommen inn i smacshimmelen!

Foodtruck utlånt av rause @annepaalandet

Juniorkokkene få testa storkjøkkenferdighetene.