Focaccia
Focaccia er en favoritt hos mange, og med 100% hydrasjon er det ikke rart at den luftige og saftige focacciaen med salt og sprø skorpe faller i smak. Hydrasjon vil si at man har like stor mengde mel som vann i deigen. I denne oppskriften lar vi også deigen langtidsheve i kjøleskapet over natten, med det reduserer vi gjærsmaken og bedrer næringsopptaket. Pynt med salt, urter og grønnsaker som du liker, og bruk gjerne kreativiteten.
Ingredienser
til et stort brett
- 10 gram fersk gjær 
- 3 ts salt 
- 1 kg hvetemel 
- 10 dl kaldt vann 
- Olivenolje (til topping og forming) 
- Flaksalt (til topping) 
Valgfri topping: rosmarin, oliven, soltørkede tomater, etc.
Utstyrsliste: Stor bolle / Slikkepott / Vekt / Plastfolie eller lokk til deigheving / Stor bakeform eller langpanne, stekebrett / Klede eller plastfolie til andre heving / Rist til avkjøling
Fremgangsmåte
Dag 1:
- Smuldre gjæren i det kalde vannet og rør til gjæren er oppløst. 
- Tilsett salt og hvetemel, og bland godt til du har en løs og klissete deig. Ingen elting er nødvendig. 
- La deigen hvile i 30 minutter. 
- Bruk fuktede hender/slikkepotten til å brette deigen: ta tak i en kant av deigen, strekk den litt ut, og brett den over seg selv. Gjenta dette rundt hele deigen. 
- La deigen hvile i ytterligere 30 minutter og gjenta brett og strekk-prosessen. Gjør dette totalt tre ganger med 30 minutters intervaller. 
- Dekk bollen med plastfolie eller et lokk, og sett deigen i kjøleskapet over natten (8-12 timer). 
Dag 2
- Neste dag, finn frem et stekbrett og dekk med bakepapir. Hell litt olivenolje over deigen og fordel den jevnt med oljede hender. Deigen vil være veldig løs og klissete. 
- La deigen heve i romtemperatur i 30- 45 min. 
- Forvarm ovnen til 250°C. 
- Når deigen er ferdig hevet, bruk fingertuppene til å lage dype groper over hele overflaten av deigen. Hell generøst med olivenolje og dryss flaksalt og eventuelle andre ønskede toppinger (for eksempel rosmarin, oliven, soltørkede tomater) over deigen. 
- Sett formen i ovnen og stek i ca. 20-25 minutter, eller til focacciaen er gyllenbrun og gjennomstekt. 
- Ta focacciaen ut av ovnen og la den avkjøles helt på en rist før du skjærer i den. 
 
          
        
      