Skoleundervisning

 

FOR HVEM: For skoleklasser i 4. trinn, 6. trinn eller 9. trinn. Påmelding skjer via kommunen.

På alle våre sentre har vi undervisningsavtale med kommunen om å levere mat- og helseundervisning til de lokale skolene. Vi holder til i Oslo, Kristiansand, Tønsberg og Ringsaker. Vi har ulike undervisningstilbud tilpasset hvert senter. Klikk på logone for å lese mer om undervisningen på hvert senter.

Hvert år bruker mer enn 70 000 elever våre undervisningsopplegg – digitalt og fysisk. Med utgangspunkt i mat og helsefaget knytter vi dyrking og matlaging sammen med naturfag, historie, geografi, norsk og matematikk. Alle våre undervisningsopplegg er utarbeidet i henhold til Kunnskapsløftet (LK20) og læreplan i mat og helse. Vi dekker også kompetansemål innenfor andre fagområder, som for eksempel naturfag og matematikk. I tillegg til å trene på de grunnleggende ferdighetene (regning, lesing, skriving, digitale ferdigheter og muntlige ferdigheter), som er del av LK20, har vi fokus på samarbeid, samhold og matglede! 




Vi tilbyr 

Ukesundervisning

I en hel uke fyller vi timeplanen til randen med kunnskap. Dette gjør vi med urter fra tunet, grønnsaker fra skolehagen, torskehode, lammebog og klorofyllpesto. Som forskere på tampen av gjennombrudd gransker elevene livet i komposten, i bikuben og i jorda. I én uke handler skoleundervisningen om det vi spiser, hvor det kommer fra og hva det gjør med oss, med kloden vår og hvordan valgene vi tar har konsekvenser.

Ukesundervisningen på Geitmyra er bygget rundt kompetansemålene i mat og helse og temaene varierer etter sesong. Om vinteren lærer vi om skreien og om høsten høster vi grønnsaker selv. Hele tiden sniker vi kunnskap om samfunnsfag, språk, naturfag, historie og matematikk inn i undervisningen. Når elevene måler og veier råvarene, når de utforsker reinsdyrhjertets anatomi og når de henter egg i hønsegården lærer de om de store sammenhengene i naturen gjennom egne erfaringer.

Klassene er først fire dager på Geitmyra, mandag til torsdag. På fredag besøker vi dem i én skoletime på sin skole.

Bli med inn i UKESUNDERVISNING på Geitmyra.

Vi tilbyr ukesundervisning på:


Dags- og todagers undervisning 

Tilbudet gjelder 4.trinn, 6.trinn eller 9.trinn. All undervisningen tar utgangspunkt i kompetansemålene i faget, og undervisningsoppleggene er valgt ut med bakgrunn i hva mat- og helselærerne erfaringsmessig etterspør. Vi tilpasser undervisningen etter alder. 

 

Vi tilbyr denne undervisningen på Geitmyra Oslo.

 

Våre undervisningsopplegg:

 
  • Matnyttig matte - 4.klasse - endags, ½ klasse

Matematikk er overalt, og er grunnlaget for at vi har et hus å bo i, en stol å sitte på, og mat på bordet. Vi bruker matematikk hver gang vi lager mat. Ikke så mye algebra og likninger, men massevis av kunnskap om volum, temperatur, deling, veiing og brøk. Når vi handler inn mat må vi regne på prisen, legger sammen og trekker fra. Vi må holde styr på hva suppa koster og hvor mye linser vi trenger for å doble oppskriften.Vi må finne ut hva suppa koster og hvor mye linser vi trenger og skjønne hvordan vi regner ut  dl til ml. Ofte lurer vi på hvem som betaler maten vi spiser og får en god prat om lønn, skatt og rettferdighet.

Matlaging er et effektivt verktøy for å vise elevene hva matematikk er i praksis. Det er mye lettere å forstå regning og mengdeforhold når elevene selv kjøper råvarene, veier, blander og tilbereder. Da får de oppleve hva tallene faktisk betyr og hvor godt det smaker.

Matnyttig matte er et undervisningsopplegg vi tilbyr hele skoleåret.


  • Smak kulturen - todagers

Tverrfaglig undervisning i fagene mat og helse, matematikk, naturfag, historie og samfunnsfag. I undervisningen bruker vi dyrking, dyrehold og matlaging som praktiske arenaer for tverrfaglig dybdelæring. Matkultur forteller noe om hvem vi er, hvor vi bor, hva slags råvarer naturen rundt oss gir og hva vi lager av disse. Elevene får en helhetlig undervisning med en klar forståelse av hvilke prosesser i naturen som skal til for å dyrke mat. De lærer om hvordan vi som forbrukere har et samfunnsansvar knyttet til matproduksjon og matsvinn lokalt som globalt, og hvordan man kan bruke råvarene og ressursene. Begrepene mangfoldig og bærekraftig ressursbruk går igjen ute i naturen og inne på kjøkkenet, hvorfor og hvordan man benyttet ressursene før i tiden og hva vi gjør nå.

Smak kulturen tilbys hvert vårsemester.


  • Samisk matkultur, et bærekraftig måltid - endags

Dette er erfaringsmessig et kompetansemål mange etterspør. Vi underviser i samisk kultur, historie og matkultur. Vi går gjennom ulike konserveringsmetoder og ser på hvordan samisk matkultur er preget av tilgangen på råvarer fra naturen. Vi bruker reinsdyrkjøtt og rotgrønnsaker som er dyrket i nordlig klimasone. Elevene får også se, lære om og smake på tørket reinkjøtt og smake på kaffe. Kaffe var en råvare som tidlig til Nord-Norge grunnet handel med fisk og samiske barn har tradisjonelt begynt å drikke kaffe fra de var svært unge. Det tørkede kjøttet er utgangspunkt for undervisning om konservering og hvordan dette er universelt i forhold til ønsket om å ta vare på maten når den er tilgjengelig – overalt i verden. 

Samisk matkultur tilbys hvert vårsemester.

Bli med inn i samisk undervisning her.


  • Et bærekraftig måltid med fisk - endags

Norge har vært en fiskerinasjon i tusener av år. Vi har lite dyrkbar mark, men milelang kyst og isfrie fjorder som gir oss en mengde smakfulle og sunne råvarer. I løpet av denne dagen vil elevene lage mat basert på norske råvarer, lære å reflektere over hva som utgjør et sunt og bærekraftig måltid, hva som er trygg mat og hvordan tilberede maten.

70 prosent av jordens overflate er dekket av hav, og det er vårt største matfat. Å gjøre noe på bærekraftig måte, betyr at vi lar naturen beholde balansen slik at ressursene aldri blir brukt opp.

Et bærekraftig måltid med fisk tilbys hvert vinter- og vårsemester.


  • Spiselig naturfag - todagers

Vi mennesker og maten vi spiser er del av et kretsløp – maten kommer fra havet, åkeren, skogen og fjøset. Derfor er mat- og dyrking perfekt for å utforske naturfagspensum. På Geitmyra bytter vi ut lærebøkene med bikuber, høner og kompost. I Spiselig naturfag er elevene på Geitmyra to dager. Elevene er med å høste og lager mat med råvarene rett fra åkeren. De lærer om bærekraft, økologi, ressurser, mangfold og økosystemer. I undervisningsopplegget er vi opptatt av å vise elevene sammenhengen mellom maten vi spiser og prosessene i naturen.

Spiselig naturfag tilbys hvert høstsemester. Du kan ikke søke om plass på dette undervisningsopplegget nå.


  • Fra jord til bord - én dag

Fra jord til bord er én dag med tverrfaglig undervisning i mat og helse og naturfag. Elevene lærer om bærekraft, økologi, ressurser, mangfold og økosystemer mens de høster og lager mat med råvarene rett fra åkeren. Undervisningen foregår hos Geitmyra matkultursenter for barn i Tåsenveien 2 og i parsellen vår i Geitmyra skolehager. Undervisningsdagen varer fra kl.09:00-14:00 og vi er utendørs store deler av dagen.

Fra jord til bord tilbys hvert høstsemester. Du kan ikke søke om plass på dette undervisningsopplegget nå.


Spesialklasser, velkomstklasser og mottaksklasser, ukesundervisning (fire dager)

Elever som begynner på en ny skole, i et nytt land og med et helt nytt språk har mange utfordringer og muligheter foran seg, uansett hvor de kommer fra. For elevene som har lite skolebakgrunn fra hjemlandet kan skolehverdagen by på mye nytt. Vi bruker mat og kultur som knagger for å gi elevene gode mestringsarenaer. For alfabetisering- og mottaksklasser er språk og kulturelle normer like viktige læringsmål som mat og helse. Med kart og tegnspråk deler vi oppskrifter, kultur og matglede.

Undervisningsopplegget for mottaks- og alfabetiseringsklasser tar utgangspunkt i ukesundervisningen, men tilpasses elevenes norskkunnskaper og alder.

Spesialklasser, velkomstklasser og mottaksklasser kan søke om plass i uke 2, 3, 4, 43, 44, 49 eller 50. Fire dager med fisk og grønnsaker, matlagning, språk og begrepstrening. Ta gjerne direkte kontakt med anna@geitmyra eller på mobil 409 24 597 for en prat om dette.