Bill Gates og juniorkokkene på Geitmyra

Bill Gates lager linsegryte med juniorkokkene på Geitmyra

Gjengen på Geitmyra. Foto: @gatesfoundation

– Takk for at dere involverer barna. Vi trenger dem for å vise vei, sa Bill Gates da han besøkte Geitmyra tirsdag ettermiddag. Sammen med juniorkokkene Andrea (16) og Afonso (15), Andreas Viestad og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, lagde han Geitmyras berømte linsegryte og snakket om helse, ernæring og matlagingsferdigheter.

Afonso Alimeda fra Marienlyst skole og Andrea Bjørklund fra Blindern VGS jobber begge som juniorkokk på Geitmyra og er glade i å lage mat. I dag skal de kutte grønnsaker og lage suppe med Bill Gates. – Jeg er litt nervøs, forteller Andrea. Likevel er det rolig stemning på kjøkkenet i minuttene før kortesjen med biler stiller opp i innkjørselen. Andreas og Andra står klare på tunet med en bukett grønnkål. 

En bukett grønnkål til Bill Gates

En bukett grønnkål til Bill Gates

Noen av de største helse- og miljøutfordringene i verden er knyttet til mat og matproduksjon. Dårlig helse henger sammen med fattigdom, men det handler også om mangel på kunnskap. Dette er et globalt problem som små – men viktige – aktører som Geitmyra, og større aktører som Bill & Melinda Gates Foundation, står sammen om å løse.

– Verden har et stort problem når det kommer til ernæring. Og vi har ikke snakket nok om det, sier Gates. – Det er en skjult katastrofe at så mange barn, over en tredjedel i Afrika, ikke utvikler seg som de skal fysisk og mentalt på grunn av underernæring. Vi begynner å forstå hva som er det beste kostholdet og hvilke utfordringer vi har. Det er et paradoks at overvekt er et problem, samtidig som vi har store problemer med underernæring. 

Også kunnskap om mat og matlaging står på agendaen.  – Det er veldig viktig at vi lærer oss å lage mat, sier Andrea. – Når vi vet hvordan vi kan lage mat av råvarer og vet hvordan de produseres, kan vi også ta de riktige valgene. Vi lærer å ta vare på oss selv. Det er kunnskap vi har glede av hele livet. 

Bill Gates skal – i tillegg til å lage mat med juniorkokkene på Geitmyra – møte den norske regjeringen, delta på Oslo Energy Forum og diskutere løsninger på den globale matvarekrisen med norske næringslivstopper. 

Andrea og Afonso i NRK Nyhetsmorgen

Geitmyra og Bill Gates på TV2 – se hele innslaget nederst i saken

Gruppebilde av Geitmyra med Bill Gates

Geitmyra, juniorkokker og Bill Gates