– Først pris og så Bill Gates. Det var litt av en dag! Møt juniorkokk Hadia Mirza

Hadia er overalt. Hun lager mat. Hun jobber i skolehagen og hun lager TikTok-videoer med ungdom som lager mat, steller med hønene og graver i jorda. Haida er juniorkokk i jobb på Geitmyra matkultursenter. 

Juniorkokk i jobb startet opp i 2020 og Hadia var en av de aller første som meldte seg på. Etter seks intense kurskvelder på Geitmyra, har Hadia vært med på det meste. Hun har laget mat til Folkehelsekonferansen, hun har formidlet grønnsaker på Verdens Kuleste Dag, hun har tatt over kjøkkenet til Wenche i God morgen, Norge, hun har laget mat til – og servert – selveste kongen og hun har møtt Bill Gates

Ingen sak på ta over kjøkkenet på God morgen, Norge.

Ingen sak å ta over kjøkkenet på God morgen, Norge.

Juniorkokkene øver før de skal servere HM Kong Harald.

Hadia og Afonso serverer på Kavliprisen.

Hadia er 16 år og kommer fra Bydel Grorud. Familien kommer fra Pakistan, men hun er født og oppvokst i Norge. Hun går på Kuben VGS og har allerede en god del verv. Hun er en som stiller opp og tar ansvar: – Jeg passer på alle juniorkokkene rundt meg, forteller hun. Og det er tidvis litt å holde styr på! 

For det er blitt en del juniorkokker etter hvert. Siden 2020 har nærmere 70 juniorkokker sett dagens lys. Hadia oppdaget Juniorkokk i jobb-tilbudet via Bydel Grorud. Siden har hun vært en av våre faste kokker. – Det beste med jobben er å lære mye nytt og bli kjent med ungdom fra hele Oslo, sier Hadia. Høydepunktet så langt var da Geitmyra og juniorkokkene mottok Landskonferansens Kompetansepris 2023. Sammen med Andreas Viestad, tok Hadia og William imot prisen under NHOs Reiseliv Landskonferansen for Restaurant og matfag. Prisen deles ut til en person eller virksomhet som har utmerket seg på en positiv måte i kompetansearbeid og rekruttering til mat- og måltidsbransjen.  – Og senere på dagen møtte vi Bill Gates. Det var litt av en dag, forteller hun.

Bill Gates var på norgesbesøk og bestemte seg for å legge turen innom Geitmyra for å lage linsesuppe sammen med juniorkokkene. – Takk for at dere involverer barn og unge Vi trenger dem for å vise vei, sa Gates. 

Bill Gates er på plass på Geitmyra Matkultursenter for barn.

Hadia elsker sin egenkomponerte lakserett. På spørsmålet om vi kan få oppskriften, smiler hun lurt. Men hun har et godt råd etter et par år med kjøkkentjeneste: – Husk å vaske opp samtidig som du lager mat. Da blir det ikke så kaotisk på slutten. Og lag mange nye retter som bare DU vet om. Det er det beste, avslutter hun. 

Verdens Kuleste Dag

Om JUNIORKOKK I JOBB 

JUNIORKOKK I JOBB er et prosjekt som har som mål å lære ungdom å lage sunn og god mat til andre. Geitmyra tilbyr ungdom matkurs, arbeidstrening og betalt arbeid. De lærer seg å lage sunn og god mat, ta gode valg både for seg selv, andre og for jorda vi bor på. Det er matglede, livsmestring, folkehelse og bærekraft!

Siden oppstarten av prosjektet i 2020 har Geitmyra utdannet nærmere 70 juniorkokker fra hele Oslo. Motivert ungdom fra øst til vest har kutta kilovis med grønnsaker, laget hauger av knekkebrød og spist mangfoldige kilo fisk. I tillegg har de inspirert og videreformidlet til mange hundre barn, unge og voksne i eget nærmiljø og på åpne arrangementer i regi av Geitmyra. Samtidig inviteres de også til større arrangementer for å lage mat og servere: Mat- og helsekonferansen, Sentralen (festival), Miniøya, Embla Food Award, Vippa, Kavliprisen etc.