Juniorkokkene på Kavliprisen

Juniorkokk Mikolaj er klar til å servere statsråder og de andre gjestene på kveldens bankett.

En nervøs, men gira gjeng ungdommer ser over borddekkingen, øver på å balansere serveringsbrett og retter på forstykker og holdningen. Det er like før alvoret begynner. Etiketten er godt terpet inn når juniorkokkene fra Geitmyra skal servere Kavlipris-vinnerne og selveste Hans Majestet Kongen på bankettmiddag i rådhuset.

 

Juniorkokkene øver på riktig oppstilling. Alt må gå som smurt når 550 gjester skal serveres i rådhussalen.

 

– Sjekk her a! Clara løfter opp armene og viser skjorta. Hun er svett, litt stressa, men mest gira. Om 10 minutter begynner banketten. Sammen med de andre juniorkokkene skal hun serverer kanapeer i bankettsalen til de 550 gallakledde gjestene. Så skal hun ta bilde med selveste kongen. - Jeg er så sykt spent - det er jo kongen! 

 
 

Juniorkokkene er klare for bankett. Fra venstre Hamza, Timon, Ali, Hadia og Mikolaj. Foran Afonso, Clara, og William.

 

Juniorkokkene står og tripper utenfor Munchrommet og øver på å posere. De skal straks inn og ta bilde med Hans Majestet Kongen. Det tas tre bilder med kongen denne kvelden: Vinnerne av Kavliprisen fra 2020 og 2022 og et av juniorkokkene fra Geitmyra. Etterpå skal Clara og de andre juniorkokkene servere kveldens forrett i festsalen. Det eneste Clara har servert før, er mat fra kasseroller.

Juniorkokkene poserer med Hans Majestet Kongen.

Juniorkokkene fikk møte kongen. Fra venstre Timon Engelstad, Hamza Ahmed, Afonso Almeida, Aliza Ilyas Afzal, HM Kongen, Clara Borley, Hadia Mirza, Ali Karauzum, William Wiland, Mikolaj Mroz. Foto: Thomas Eckhoff.

– Jeg var skikkelig stressa og nervøs på forhånd, tenkte på alt som kunne gå galt.  Men det var faktisk mye lettere enn jeg hadde forestilt meg, forteller hun. – Heldigvis var tallerkenene mindre enn de vi hadde øvd med. Det var helt sykt gøy å få være med på, men det aller kuleste var å ta bilde med kongen! 

William er enig. – Det har vært helt sinnsykt gøy. Også gikk det så bra! Ingen forretter ned i nakken på gjestene. Det var jo ikke vanskelig i det hele tatt, sier han. 

 

William og Afonso står klare til å servere gjestene i bankettsalen.

 

Juniorkokkene har blitt drilla av prosjektleder for Juniorkokk i jobb, Selje Lyngset, i ukesvis. De har også fått opplæring og øvd på etikette med den erfarne bankettkelneren Ove fra Bristol. Inn fra høyre og ut fra venstre. Det sitter nå.

 

Ali og Clara kan svare i detalj på hva de serverer. Juniorkokkene har selv vært med å høste råvarene til kveldens bankett.

 

– Det var mange gjester som var nysgjerrige og stilte oss spørsmål. De var utrolig interesserte da vi fortalte om prosjektet og om hvordan vi har lært å lage sunn og bærekraftig mat til andre barn - det var veldig stas, forteller Clara.

Micolaj fikser på luggen, holdningen er rak, brettet med kanapeer godt balansert på den ene armen og servietten pent brettet over den andre. Han serverer og hilser på statsråd Ola Borten Moe og varaordfører Abdullah Alsabeehg. – Jeg var litt stressa for at luggen skulle komme i øynene, men det gikk fint. Jeg fikk hilse på statsråden og varaordfører og fortalte dem at jeg er med på prosjektet Juniorkokk på Geitmyra.

 

Juniorkokk Mikolaj hilser på statsråd Ola Borten Moe og varaordfører Abdullah Alsabeehg.

 

William har vært Juniorkokk i snart to år nå. Han går på Bjølsen skole og har vært med på flere arrangementer der han jobber med formidling, mat og matglede. – Jeg har nesten blitt lokalkjendis på Sagene. Mye av det vi gjør som juniorkokker blir dokumentert og kommer i lokalavisa. Damene i oppgangen min stopper og hilser. De har fått med seg at jeg skulle ned på rådhuset og servere selveste kongen, ler han. 

 

Litt nervøs på forhånd, men kvelden gikk strålende. – Det var helt sinnsykt gøy, forteller Clara, som kun har servert mat fra kasseroller tidligere.

 
 
 
 

Foto: Thomas Eckhoff

Foto: Thomas Eckhoff

Foto: Thomas Eckhoff

Etter rydding av forretten er arbeidsdagen for juniorkokkene over. Det er fornøyd og letta gjeng som går ut av rådhuset. At har vært en helt utrolig opplevelse og ikke minst gøy å være med på, er de alle enige om.

Stolt prosjektleder. Selje Lyngset er imponert over opptreden til juniorkokkene på banketten. Her sammen med juniorkokk Clara.

Arbeidsdagen er over. En veldig fornøyd og letta gjeng utenfor rådhuset.

 

JUNIORKOKK I JOBB er et prosjekt som har som mål å lære ungdom å lage sunn og god mat til andre. Geitmyra tilbyr ungdom matkurs, arbeidstrening og betalt arbeid. De lærer seg å lage sunn og god mat, ta gode valg både for seg selv, andre og for jorda vi bor på. Det er matglede, livsmestring, folkehelse og bærekraft!

Siden oppstarten av prosjektet i 2020 har Geitmyra utdannet nærmere 50 juniorkokker fra hele Oslo. Motivert ungdom fra øst til vest har kutta kilovis med grønnsaker, laget hauger av knekkebrød og spist mangfoldige kilo fisk. I tillegg har de inspirert og videreformidlet til mange hundre barn, unge og voksne i eget nærmiljø og på åpne arrangementer i regi av Geitmyra. Samtidig inviteres de også til større arrangementer for å lage mat og servere: Mat- og helsekonferansen, Sentralen (festival), Miniøya, Embla Food Award, Vippa og nå altså på Kavliprisen.