– Velkommen til drømmeland! Møt juniorkokk William Wiland

William Wilard. på Verdens Kuleste Dag

William står foran Geitmyra-skiltet og viser oss veien inn til gårdstunet. Siden 2020 har han vært en av juniorkokkenes ansikt utad. På TV, i avisen, på TikTok og på mange arrangementer rundt omkring i byen. 

– Jeg er nesten blitt kjendis på Sagene, forteller William. Som Sagene-gutt har han vært i Sagene Avis mange ganger. William er 16 år og bor i nærheten av Geitmyra. Han går siste året på Bjølsen ungdomsskole og har søkt kokkelinja på Etterstad til høsten. 

– Det var helt tilfeldig at jeg ble juniorkokk. Pappa så en flyer på klubbhuset på Sagene IF og tenkte det kunne være noe for meg. Jeg har alltid vært glad i å lage mat, så jeg sendte inn en søknad. Resten er en vidunderlig historie, sier den entusiastiske juniorkokken. 

 William er ikke i tvil om hva som er det morsomste med jobben: – At jeg får lov til å jobbe med så mange ulike folk. Og alle de morsomme oppgavene vi får. Og selvfølgelig å lage mat, legger han til. 

Det er godt samhold blant juniorkokkene

Det er godt samhold blant juniorkokkene

– Dette er the real deal, sa William da han og Hadia skulle ta over kjøkkenet på God morgen, Norge. Wenche var syk, og juniorkokkene fra Geitmyra var klare.  På menyen sto det gresskarlapper og -gresskarsuppe. Juniorkokkene jobber mye med ansvarlig forbruk og på TV skulle de unge kokkene vise resten av landet hva de kunne gjøre med alle gresskarene etter Halloween. – Jeg var litt nervøs, men jeg synes det gikk ganske bra!: 

William og Hadia på God morgen, Norge

William husker aller best det første kurset på Geitmyra med prosjektleder for Juniorkokk i jobb, Selje Lyngset. – Alt var nytt. Alt måtte læres. Vi lagde linsesuppe. Jeg husker det som om det var i går. Siden har det blitt mye matlaging i regi av Geitmyra matkultursenter. Det er vanskelig å velge en favorittrett, men William holder en knapp på chili con carne: – Det er et solid måltid som metter. 

Fra et av de første kursene med Selje Lyngset

Fra et av de første kursene med Selje Lyngset

Den kommende mesterkokken har et godt kjøkkentips til nye – og gamle – kjøkkenspirer: Strø salt over benkeplaten når du skal kutte hvitløk, da unngår du at du bli så klissete når du finkutter den. 

Om JUNIORKOKK I JOBB 

Juniorkokk i jobb er et tilbud for - og samarbeidsprosjekt med - organisasjoner som jobber med barn og ungdom.  Prosjektet som har som mål å lære ungdom å lage sunn og god mat til andre, med et ekstra fokus på matsvinn, bærekraft og overskuddsmat. Det er gratis  å delta på disse kursene. Geitmyra stiller med kunnskapsrike kursholdere, råvarer og utstyr. I tillegg lager vi et komplett kursopplegg og bidrar med gode opplæringsmanualer slik at fritidsklubbene og deltakerne enkelt kan vedlikeholde og dele sin kunnskap. Bydelene må bidra med rekruttering av engasjerte ungdommer og lønn under kurs og ute i jobb på fritidsklubben. Ungdommene kan for eksempel ansettes på en årskontrakt og  jobbe 1 gang per uke.

Vil du få Juniorkokk-prosjektet til din ungdomsklubb/-organisasjon?

Ta kontakt med selje@geitmyra.no