Den store meitemarkjakten
Tenk at marken puster med huden og noen arter kan bli seks meter(!) lange. Meitemarken har ikke øyne, og kan spise opp til 20 ganger sin egen kroppsvekt - hver dag!
I undervisningsopplegget Spiselig naturfag på Geitmyra, utstyrer vi elevene med spade når vi utforsker jorda og det yrende livet under bakken.
Den fantastiske meitemarken
Er meitemarken viktig? Hva er det den gjør? Under en fotballbane finnes det cirka 1 million meitemarker! De graver seg gjennom jorda og lager ganger og tunneler. Det finnes veldig mange slike tunneler under bakken og mange av dem kan være mye eldre enn besteforeldrene deres. Disse tunnelene er veldig viktige. Det er en slags meitemark-T-bane! Tunnelene som meitemarken lager gjør at luft og vann kan komme ned i jorda. Meitemarken spiser døde plante- og dyrerester og bæsjer ut igjen utrolig næringsrik jord. Og dette er kjempeviktig for alle plantene fordi røttene deres må ha luft, vann og næring. Meitemarkene hjelper plantene med å puste og drikke.
Fakta om meitemark
Hva skjer hvis vi deler en meitemark? Da overlever bare den delen med munnen, haledelen er dødsdømt og spreller så lenge det er næring i den.
Meitemark har ikke øyne, men kan kjenne lys på huden sin.
Mark har heller ikke lunger og puster derfor gjennom huden.
Meitemarken har ikke tenner, men en krås, som en høne, med den kverner marken maten den spiser.
Meitemarken har fem hjerter.
I Norge finnes stor meitemark som kan bli 20-30 cm lange.
I Australia finnes det meitemark som kan bli tre meter lange.
Meitemarkjakten - høsten 2022
Konkurransen er delt i to kategorier:
Finne den lengste meitemarken
Finne flest meitemark - på 10 minutter
Lengste mark hittil i konkurransen:
27 cm / 6c Tiurleiken
Flest mark hittil i konkurransen:
414 stk. / 6a Lambertseter