Vi må beskytte barna våre. Overvekt og fedme – et samfunnsansvar

Jnuiorkokkene serverer lunsj

Juniorkokkene serverer lunsj til deltakerne og NRK

Det er vanskelig å snakke om overvekt og fedme. I stedet for å lete etter løsninger på samfunnsplan blir det redusert til individuelle valg. Men løsningene handler først og fremst om samfunnet vi skaper sammen.

I fjor meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at andelen voksne nordmenn med overvekt eller fedme er høyere enn andelen normalvektige. 

– Vi må gjøre det lettere å ta rette valg, spesielt for de gruppene som trenger det mest. Helsedirektoratets kostråd må brukes aktivt – og det må være politisk vilje til å følge dem opp, skriver Camilla Stoltenberg og Andreas Viestad i en kronikk i Aftenposten

Camilla Stoltenberg og Andreas Viestad

På Geitmyra jobber vi hver dag for å lære barn å lage, like og spise god mat som er bra – for kroppen og for jorda vi bor på. Hvis barna vet hvor maten kommer fra og hva de spiser, kan de lettere ta gode valg for seg selv – nå og i framtida. 

I år får vi en ny folkehelsemelding som skal dekke over et bredt spekter av viktige saker og tiltak for bedre folkehelse i Norge. Vi håper at bedre beskyttelse av barn og unges helse vil være en av hovedsakene i folkehelsemeldingen, og at ett av tiltakene for å oppnå dette er en strengere regulering av markedsføring av usunn mat og drikke som rettes mot barn og unge. 

I den anledning arrangerte Nasjonalforeningen for folkehelsen og Geitmyra matkultursenter for barn en konferanse her på Geitmyra gård. Sammen med Kreftforeningen, Redd Barna, Unicef, Den Norske Tannlegeforening, Tine Sundfør, Kost- og ernæringsforbundet, Bente Josefsen (Frisk uten sukker) og Forbrukerrådet ønsker vi å lage en kraftsamling av aktører som jobber for at barn og unge beskyttes bedre mot markedsføring av usunne varer.

Forskning viser oss at det er en klar sammenheng mellom barns kaloriinntak og mengden reklame for usunn mat og drikke de eksponeres for. Reklame virker. Derfor er det så viktig å begrense omfang og sørge for bedre beskyttelse av barn og unges helse enn det vi har i dag. – Globalt antar man at antall barn med fedme vil øke med 100 prosent innen 2035. Norge er en del av dette, og det blir ikke noen endring der hvis ikke vi endrer noe, sier generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Mina Gerhardsen. 

Mina Gerhardsen på Geitmyra Matkultursenter For Barn

Mina Gerhardsen oppsummerer dagen

I dag er det matbransjen selv som regulerer markedsføringen rettet mot barn og unge. – Etableringen av Matvarebransjens Faglige Utvalg er ikke nok til å oppfylle Norges forpliktelser i Barnekonvensjonen, sier leder for juridisk seksjon i Kreftforeningen, Marianne Hammer som også var tilstede på konferansen. – I MFU-ordningen er aldersgrensen for beskyttelse mot markedsføring satt til 13 år. Og hylleplassering, emballasje og sponsing er ikke en del av markedsføringsbegrepet. Dette vet vi er svært effektive markedsføringsgrep.

Marianne Hammer, leder for juridisk seksjon i Kreftforeningen

Marianne Hammer, leder for juridisk seksjon i Kreftforeningen

Verdens helseorganisasjon (WHO) har nylig utarbeidet et forslag til retningslinjer som kan beskytte barn bedre mot skadelige effekter av markedsføring. Vi bør ta dette i bruk. En SIFO-rapport fra 2020 viser at ved å benytte MFU-ordningen så er to av ti reklamer i strid med retningslinjene, men hvis WHO sine kriterier legges til grunn, vil åtte av ti reklamer ikke bli godkjent.

Det er bred politisk enighet i Norge om at barn og unge ikke skal være målgruppe for ulike typer markedsføring, likevel fungerer ikke dagens ordning godt nok for å beskytte dem. Manglende beskyttelse av barn og unges helse er ikke bare alvorlig for folkehelsen, men også i strid med Barnekonvensjonen. Den sier at barnas beste skal settes i sentrum, og norske myndigheter er forpliktet til å legge til rette for at barn har en best mulig helse. I møte med flommen av reklame- og markedsføringstriks som sendes i retning barn og unge hver eneste dag – i mange kanaler – trengs det langt sterkere virkemidler enn de vi har i dag.

– Vi har ikke endret genene våre. Vi har ikke fått dårligere viljestyrke eller kunnskap. Det er samfunnet som har endret seg til å bli et fedmefremkallende miljø, sa Tine Sundfør i sitt innlegg. – Fedme øker risikoen for kreft, diabetes, hjerte- og karsykdom, muskel- og skjelettplager, Alzheimers og mentale lidelser. Vi vet at hovedandelen av sykdommer i Norge er livsstilssykdommer. WHO har anslått at fedme og dets følgesykdommer er det største helseproblemet i verden. 

Tine Sundfør på Geitmyra Matkultursenter For Barn

Tine Sundfør

Sammen skal vi jobbe for: 

1. 18-års aldersgrense for markedsføring av usunne mat- og drikkevarer

2. Reguler emballasje og hylleplassering som markedsføring

3. Få bort usunne varer fra kassaområdet

4. Beskytt barn og unges helse i tråd med barnekonvensjonen

5. Steng smutthullene i sosiale medier

Det er mye lettere å forebygge enn å behandle. Overvekt og fedme krever samfunnsmessige løsninger, for barn og unge – i dag og i fremtiden.

Geitmyraalliansen: Beskytt barna mot influenserreklame for usunne produkter

Les om konferansen i Dagens Medisin.

Geitmyra og Mina Gerhardsen på NRK Dagsrevyen: – Vil forby godterireklame for barn under 18 år.

Når Amina legger ut et innlegg, tømmes butikkhyllene. – Sjokkerende, sier Mina Gerhardsen.

Juniorkokk Pietro, Andreas Viestad og Camilla Stoltenberg på God morgen, Norge