Utplanting

Når du bør plante ut avhenger av hvor i landet du bor. På sør-østlandet er en tommelfingerregel å vente til etter 17.mai. Det lureste er uansett å sjekke langtidsvarselet, meldes det om kaldt vær og nattefrost er det lurt å vente litt til. Begynn gjerne med kuldetålige planter som kål, erter, setteløk og gulrot. Vent med bønner, tomat, squash, agurk og rødbeter til jorden er varm.

Å herde planten betyr at den gradvis venner seg til klimaet ute, både det sterke sollyset og temperaturen. La plantene stå et sted i skyggen en uke før utplanting.

Gode råd til utplanting

Har du kjøpt grønnsaksplanter og blomster på et hagesenter, eller kanskje det er på tide å plante ut småplantene som står i vinduskarmen? Utplanting er stressende for plantene. Her er gode råd:

  • Først må plantene herdes. Å herde planten betyr at den gradvis venner seg til klimaet ute, både det sterke sollyset og temperaturen. La plantene stå et sted i skyggen en uke før planting, eller dekk dem med fiberduk (hvit og gjennomskinnelig duk) etter at du har plantet dem.

  • Plantene må ikke være tørre når de plantes. Det er en fordel om de er skikkelig våte fordi plantene ofte mister litt røtter når du planter dem. Planter med knusktørr jord bør stå i en bøtte med vann en stund for å bli gjennomvåte.

  • Ha rett avstand mellom plantene. Undersøk hvilken avstand de trenger. Om du setter dem for tett blir de lett syke eller små. Planteavstand er anbefalt avstand fra midt i en plante til midt i en annen. Målene er omtrentlige.

  • Sett plantene passe langt ned i jorda. Sett plantene like dypt i bedet som de står i potta. Plantene skal verken stå nede i en dump eller på en liten haug. Unntaket er tomatplanter, chili og noen andre som plantes lenger ned.

  • Klem til jorda rundt planta når den har kommet ned i bakken. Du trenger ikke klemme hardt, men med et fast trykk slik at røttene til planta får god kontakt med jorda den er plantet i.

  • Vann skikkelig. Når plantene nettopp har blitt planta har de ikke så stort rotsystem og er sårbare for tørke. Gi dem og bedet godt med vann (30 l per kvadratmeter) etter at dere har planta. Sørg også for at jorda er fuktig de to første ukene.

  • Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn litt og ofte. For å se hvor mye vann som trengs kan du sette noen kopper på bakken der du vanner. Når koppene er fulle har du vannet nok. Du kan regne med at det er nok for opp til en uke i stekende sol dersom det er mye leire i jorda, kortere om det er mye sand i jorda.

  • Noen planter trenger oppbinding, som for eksempel agurk, bønner, erter og tomat. Bind stenglene fast til sterke pinner eller bambuskjepper for å hindre at de brekker i sterk vind og regn, og for at de skal holde på frukter som kommer.

  • Det kan være fint med skilt. Det er fort gjort å glemme hva som er hva.

Hvilke vekster trenger mest sol?

Lag en skisse over hagen/dyrkingsområdet. Merk av hvor det er sol og skygge til ulike årstider.

Vekster som trenger minst 3-4 timer sol per dag:
Salat, ruccola, pak choi, mangold
, mynte, persille
, koriander, gressløk
 og solbær.

Vekster som trenger minst 5-6 timer sol per dag:
Erter/bønner, rotfrukter
, poteter
 og reddik.

Vekster som trenger over 6 timer sol hver dag:
Tomater, squash/gresskar, chili/paprika
 og jordbær.

Salat, spinat og reddik har kort veksttid. Derfor er det lurt å dyrke disse sammen med andre planter som vokser saktere og ikke trenger hele plassen fra starten av.

Noen gode nybegynnervekster

Sukkererter, bønner, salat, mangold, mizuna, reddik, squash, urter, rødbeter, gulrot, paprika, potet og løk. Husk at potet og løk er best å dyrke fra settepotet og setteløk, ikke fra frø.

Det er lettest å dyrke på steder med masse sol, men om du ikke har det kan du finne ut hvor mye sol du har og velge planter som passer.