Nye juniorkokker i bydel Gamle Oslo

Nawal og Selje er fornøyde med dagens jobb!

Nawal og Selje er fornøyde med dagens jobb!

– Jeg skal lage linsesuppe på eksamen. Jeg har øvd hjemme denne uka og lagde en stor gryte til familien. Alt ble spist opp – de elsket den! Nawal (13) er en av 12 ungdom som tok juniorkokk i jobb-eksamen på Central Park. 

De unge kokkene har selv bestemt og planlagt hva som skal serveres. På menyen står linsesuppe med knekkebrød, bønnebab og fiskepinner med rotgrønnsaker. Det er hektisk stemning i minuttene før alt skal stå klart. 

Juniorkokk i jobb er matkurs for ungdom som har fått jobb i bydelen der de bor. Etter endt kursrekke og eksamen på Geitmyra, kan ungdommene få tilbud om jobb i bydelen eller på Geitmyras egne arrangementer. 

– Det er gøy å lage mat. Jeg lager mye mat hjemme, enten jeg hjelper mamma eller lager det selv. Jeg går på norsk restaurantskole og søkte om å bli med på dette prosjektet for å få jobberfaring og lære mer om matlaging, sier Abdullah (16). 

Kokkene samarbeider under eksamen.

Kokkene samarbeider under eksamen.

Det er Selje Lyngset som er prosjektleder for Juniorkokk i jobb på Geitmyra. – Det er nyttig for ungdommene å få kunnskap og erfaring med å lage mat og hva slags mat man bør spise. I dette prosjektet får juniorkokkene i tillegg servere maten og kunnskapen videre til andre barn og unge – det er verdifull videreføring av kunnskap som gir barna god mat og juniorkokkene oppnår dybdelæring, forteller Selje. – Maten smaker ekstra godt når man har vært med å lage den, og det er en hyggelig, sosial arena. Felles måltider og god nok tid til å spise, bidrar positivt til barn og unges helse og sosiale miljø, derfor er det å lære måltidskultur kjempeviktig.

Maten er ferdig og servert. Kokkene får masse skryt og alle de tomme fatene understreker lovordene. Det er ikke en smule igjen.

– I dette prosjektet lærer ikke ungdommene bare matlaging, de lærer også om kultur, matkultur og helse. Det er viktig å gi ungdommene jobb og arbeidserfaring. De får også innsikt i matyrket, det kan bidra til at flere unge velger den yrkesveien. Jeg har snakket med flere unge her i kveld som går på matfaglinja eller vil gå den veien, og det er kjempeviktig for vi trenger å rekruttere til det yrket. Maten var 10 av 10. Det er kjempeviktig å vise at sunn mat kan være supergodt. Vi kan droppe fastfooden, smiler Agnes Viljugrein i Bydelsutvalget i Gamle Oslo. 

Det var en stolt gjeng som gikk hjem fra Central Park med et diplom i hånda. Nå er de klare for sin første jobb. 

Nye juniorkokker fra Geitmyra

En glad gjeng med diplom i hånda!


Menyen


Om Juniorkokk i jobb

Juniorkokk i jobb er matkurs for ungdom som har fått jobb i bydelen sin. Etter endt kursrekke og eksamen på Geitmyra, er det mulighet for jobb på fritidsklubber, idrettsklubber eller på Geitmyras egne tilbud.

Juniorkokk i jobb er et tilbud for - og samarbeidsprosjekt med - organisasjoner/bydeler som jobber med barn og ungdom. Målet med prosjektet er at kunnskap om sunne og gode måltider blir ivaretatt av fritidsklubbene selv over tid, derfor ønsker vi at organisasjonene/bydelene også stiller med en ansatte som deltar på hele kursrekken. Bydelene/organisasjonene forplikter seg også til å starte nye rekrutteringsprosesser av ungdommer i etterkant, som får opplæring av tidligere deltakere og av ansatte på fritidsklubben. Fritidsklubbene får altså selv ansvaret for videreføring av prosjektet. Geitmyra vil  følge opp med besøk, og gi tips og råd for å sikre at prosjektet lever videre.

Kurset er delt inn i 7 deler: 6 kurskvelder i undervisningskjøkkenet på Geitmyra og én avsluttende eksamenskveld i form av en matservering for nærmiljøet.

Kursrekka skal lære ungdommene at det er enklere enn de tror å lage skikkelig god mat helt på egenhånd - og fra bunnen av. På kurset lærer ungdom å bli endringsagenter og gode restematkokker gjennom våre praktiske matredderkurs. Når er epler i sesong? Hvorfor er det så sunt med bønner? Hvorfor må makrellen svømme hele livet? Ja, også var det dette med priser og mengdeberegning - det må vi også ta stilling til.

Hver kursdag består av en del teori, alltid praktisk matlaging og opplæring i gode rutiner på kjøkkenet. Etter endt kursrekke vil ungdommene kjenne på den gode mestringsfølelsen og føle seg hjemme på et kjøkken. Gode kutteteknikker og lærerike, praktiske øvelser drilles og repeteres slik at alle kan gjøre jobben effektivt og trygt. I tillegg er evnen til å samarbeide godt en god egenskap å ha med seg videre i livet.