Smaken av 10 000 år med mathistorie

– Dette er det beste jeg har spist på skolen noen gang, smiler Ahmed (11). Og ut ifra de skrapa grytene som står igjen på bordet, ser det ut til at de fleste av elevene syntes maten smakte – det er ingenting igjen.

Å gi barn tilgang til gode matopplevelser er noe av det viktigste vi gjør på Geitmyra.

Den gode maten og lærdom for livet

6a fra Eik skole i Tønsberg er de aller første elevene til å ha undervisning på det splitter nye matkultursenteret i Tønsberg. I løpet av undervisningsdagene går de gjennom 10 000 år med mathistorie, lærer om råvarer, ressurser og matlagingsteknikker fra de forskjellige epokene. De diskuterer temaer som krydder, sanking, konservering, beitedyr og husdyr. De baker brød og lager majones, sanker frukt og grønnsaker fra hagen. Og mens lammekjøttet koker, får de en liten anatomileksjon. De smaker, lukter, sanser, har det skikkelig gøy og lager kjempegod mat.

– Å spise skikkelig god mat er noe alle barn bør få oppleve. Det er sosialt, og gir sanselige erfaringer som vi husker gjennom livet. Å gi barn tilgang til gode matopplevelser er noe av det viktigste vi gjør på Geitmyra, forteller avdelingsleder for Geitmyra Tønsberg, Bente Bugge-Erlingsen.

Praktisk kunnskap og sanselig erfaringer

Dagens hovedingredienser er lam og krydder. I det lammebogen renskjæres fra beinet, lærer barna om ledd, hinner, sener og muskler. Så får elevene lukte på krydderne de skal bruke i dagens rett: nellik, karve, pepper og kanel. – Den oppskriften vi skal bruke i dag er en gammel middelalderoppskrift. De brukte mye krydder i maten på den tiden og – hvis man hadde råd til det –  for også da var man opptatt av smak, forteller Kine Bekkengen, som i dag har på seg hatten som underviser. – For eksempel så dro vikingene på tokt, og det var ikke bare skatter de kom hjem med, vikingene hadde også med seg krydder. Det er funnet rester av kanel i levninger etter vikingtiden, formidler Kine engasjert. 

Den beste investeringen er å satse på barna

Å satse på matkultur for barn er ikke bare hygge og kos, det handler om en bedre skole, bedre folkehelse og mer bærekraft. Alle sjetteklassinger i Tønsberg kommune skal innom Geitmyra og ha en uke med tverrfaglig mat- og helseundervisning. Tidligere næringssjefen for Tønsberg kommune, Øystein Hjørnevik, mener satsingen har mange ringvirkninger for Tønsberg. – Dette er viktig for omdømmet til plassen vår, og har verdi for næringslivet vårt. Mat skaper mange arbeidsplasser på jordene og industrien, og det er viktig for oss å vise det frem. Spesielt kan dette være med på å rekruttere inn til bransjen, og det kan også løfte omdømmet til plassen vår. Vi opplever et stort engasjement fra det lokale næringslivet rundt dette. 

– Vi jobber for å pirre nysgjerrighet, dyrke kunnskap og øke matgleden til barna som kommer til oss. Og vi vet at barn kan lage mat, de tør å smake og at de må tas på alvor. Når barna lærer å ta gode matvalg gir vi dem kunnskap de kan dra nytte av gjennom hele livet, forteller Bente, og minner om den offisielle åpningsfesten på lørdag hvor alle er velkomne til å få en smakebit av Geitmyra Tønsberg. – Vi skal ha mange morsomme og smaksrike aktiviteter for både små og store. Det blir kjempegøy, lover Bente.

Kommende aktiviteter på Geitmyra Tønsberg