Phở – smak av lykke
Phở er en vietnamesisk nudelsuppe og kanskje den mest kjente retten fra Vietnam. Den serveres tradisjonelt med kjøtt, men her får du en frisk vri med fisk og skalldyr.
Basen i suppen er en klar, aromatisk kraft som kokes i flere timer for å få frem den dype smaken. Toppingen av ferske urter og krydder – som koriander, thaibasilikum, lime og chili – gir en herlig friskhet og den karakteristiske balansen som gjør phở så uimotståelig. Nettopp denne balansen mellom salt, surt, søtt, bittert og umami er selve kjernen i en god phở.
På vietnamesisk uttales Phở omtrent som fuh eller fuh'uh, med en myk, fallende tone. Retten har trolig sine røtter i Nord-Vietnam tidlig på 1900-tallet, spesielt rundt Hanoi.
Ingredienser til buljong
4 PERSONER
600 g fiske og skalldyrester, for eksempel fiskebein, fiskeavskjær og skalldyrrester
100 g reker
1 tomat
2 fedd hvitløk
2 cm fersk ingefær
1 stjerneanis
½ ts fennikelfrø
½ ts korianderfrø
½ ts sesamolje
¼ rød chili
Vann
Grønnsaksrester fra gulrot, løk, vårløk
Framgangsmåte buljong
Skru stekeovnen på fullt og sett på grillfunksjonen.
Skyll fiskerestene rene for blod.
Grovhakk tomat og hvitløk. Ha alt på ett bakebrett sammen med fisk og skalldyrrester.
Sett bakebrettet inn i ovnen og grill til alt er brunt i kantene.
Ha sjømatrestene, ingefær, chili, krydder og sesamolje i en gryte sammen med grønnsaksrestene.
Ha på kaldt vann så det dekker alt i gryta.
Kok opp og småkok videre i 20 minutter.
Sil kraften og smak til med salt.
TIPS: Skal du bruke fiskehoder, så husk å fjerne gjellene før du har dem i ovnen.
Ingredienser til ferdig phở
1 pk glassnudler
300 g skinn og beinfri fiskefilet
Grønnsaker etter egen smak f.eks. gulrot, vårløk, rødløk, bønnespirer, sukkererter
fersk koriander
thai-basilikum
bønnespirer
lime
chili
hoisinsaus, fiskesaus og soyasaus
Framgangsmåte ferdig Phở
Kok glassnudlene etter anvisning på pakken. Avkjøl dem i kaldt vann og ha dem i en serveringsskål.
Kutt fisken i terninger, og legg til siden i en skål.
Vask og skrell gulrot, vårløk, rødløk, brokkoli, sukkererter. Skjær alt i elegante biter og legg til siden i en skål.
Skyll urtene og legg i en serveringsskål.
Del limen i båter og legg i en serveringsskål.
Skjær chilien i tynne skiver. Legg i serveringsskålen sammen med urtene.
Sett fiskesaus, hoisinsaus og soyasaus på spisebordet.
Kok opp buljongen, legg i fiskebitene og grønnsakene. Trekk i 2-3 minutter.
Legg kalde glassnudler i skålen og hell den rykende buljongen med fisk og grønnsaker over. Tilsett ferske urter, spirer, lime, chili og mer smak om du vil.