Matagentene i Agder

– Er dette sunt? Hvorfor er det så godt da? Barna fra Langnes, Strømme, Justvik og Hellemyr SFO er begeistra over menyen på Geitmyra Kristiansand. 

– Dette får jeg aldri nok av!, sier Adeha (8). Med kjøleskapsgrøten i den ene hånda og den andre full av grønnsaksstaver lover hun at hun aldri skal takke nei til grønnsaker igjen. 

SFO-elever på tredje og fjerde trinn skal utdannes til Matagenter. Matagentene skal ha en større rolle i matlagingen med ansvar for å tilberede, presentere og servere ulike retter. Gjennom kursene på Geitmyra Matkultursenter der de vil få nye matopplevelser, lære om grunnsmakene, kutteteknikker, ulike råvarer, bærekraftig mat og kjøkkenhygiene – blant annet. Barna blir også gode rollemodeller for yngre barn.

– Barna skal få være med å lage mat, ha det gøy og samtidig lære masse, forteller Helene Isaksen, daglig leder ved Geitmyra Kristiansand. – Her på Geitmyra jobber vi for at barna skal bli glad i god mat som gjør dem godt. Vi vet alle at mat og kosthold er viktig, og når barna selv lager maten smaker de på mer og bygger matmot. Vi skal lage supergod mat til alle barna på SFO og bruke matlaging som arena for gode matopplevelser- slik kan barna bli glad i den gode, sunne maten og ta gode matvalg, fortsetter hun.

– Det er egentlig ikke til å tro – at vi kan lage så god mat, utbryter Jonathan fra Langenes SFO. På bordet står det hjemmelagde fiskepinner, råkost og hjemmelaget majones. Sammen med nybakte knekkebrød og selvrista smør, blir det et herremåltid. – Kan vi ikke ha knekkebrødene som snacks på SFO?

Frem til november vil kursholdere fra Geitmyra bistå SFO og Matagentene med både meny-planlegging og matlaging. I november blir det feiring med matglede i sentrum når vi inviterer til matfest. 

Om Matagentene

– Vi håper at hele Agder blir fullt av matagenter, sier Helene Isaksen, daglig leder for Geitmyra Kristiansand. – Vårt ønske er at maten skal få en sentral plass i SFO og det bidrar til at vi få enda flere morsomme og meningsfulle aktiviteter for de eldste. 

Når barna begynner i 3. klasse blir de Matagenter på SFO. Som matagent får de en viktig rolle i matlagingen og matkulturen på SFO og blir viktige agenter for matglede. Matagentene lager sunne retter fra bunnen. De samarbeider og jobber i grupper på 2-12 stykker. En ansatt leder dem gjennom prosessen fra råvare til ferdig måltid, for så å hjelpe dem til å presentere og servere maten for de andre barna på SFO. 

En matagent

  • lager god og sunn mat som er bra for kroppen og kloden

  • snakker fint om maten

  • har matmot! tør å smake og er et forbilde for de andre barna

  • hjelper til med matlaging, dekking, servering og opprydding

Les mer om Læringsrik mat i Agder
Les mer om Geitmyra Kristiansand