Kurs for barn og ansatte

En stor del av Læringsrik mat er kursing av både barn og ansatte. På kursene øker vi kunnskaps- og ferdighetsnivået, motiverer og inspirerer. Med begge bein på jorden viser vi dere på AKS/SFO at det går an å lage skikkelig digg og sunn mat – sammen med barna. 

 
 


 

Matagentkurs – for barn

Vår visjon er at så mange barn som mulig skal få lage og smake mat som gjør dem godt. Derfor har vi utviklet "Matagent-kurset" hvor 4. trinn blir drillet i kutteteknikker, tilsmaking og servering. Etter kurset er de klare for å lage mat til mange på AKS & SFO.

Matagentkurset som holdes på Geitmyra for barn og voksne fra AKS/SFO. Her introduserer vi prosjektet for barna, og viser dem kjøkkenreglene og de mest vesentlige matlagningsteknikkene.  Vi lager selvfølgelig også god mat og spiser den sammen. Dette kurset er grunnlaget for at barna kan være med på kjøkkenet på AKS/SFO og første steg for å kunne bli Matagent.

Se kjøreplan og didaktiskplan for kurset her.


Kurs for de ansatte

Mange av de som til daglig tilbereder mat til mer enn hundre barn på AKS/SFO har ingen faglig kunnskap om matlaging, ernæring eller logistikk rundt mat til mange. For å kunne bedre kvaliteten på maten må vi øke kunnskapsnivået hos de som har ansvaret for den. Derfor tilbyr vi to kurs til de ansatte på AKS!

 

Lærings- og næringsrik mat på AKS

Kurset handler om hvordan man skaper en læringsrik matøkt sammen med barna og hvorfor det er så viktig å ha med barna i matlagingen. Vi ser på hva som skal til for å sette sammen en sunn meny som følger retningslinjene fra Helsedirektoratet om mat og måltider på barneskole og SFO i Norge. Kurset er selvfølgelig også et praktisk kurs og vi skal lage mye forskjellig mat som vi spiser sammen til slutt. Kurset er en plattform hvor de ansatte fra to forskjellige aktivitetsskoler møtes og kan utveksle erfaringer og inspirere hverandre.

Kurset varer 3-4 timer og foregår på dagtid.

 
 
 

Kokkekurs – stjernedryss på AKS-maten

Å lage mat til mer enn hundre personer er ikke bare barnemat. Vi mener at barna skal få muligheten til å spise den beste maten også på AKS/SFO og derfor må vi lære av de beste. De som jobber med maten på AKS/SFO hver dag gjør en imponerende innsats og vi vil med dette kurset gjøre litt stas på dem. Vi har invitert noen av Norges dyktigste kokker til å holde et inspirerende kurs. Her vil dere få tips og triks til å lage god mat til mange og det blir tid til å øve både på tilsmaking og teknikker. 

Kurset varer 3-4 timer og foregår på dagtid.


 

Veiledning

Veiledning på kjøkkenet er alfa omega når det kommer til opplæring i nye rutiner og tryggheten ved å lage nye retter mange hundrede barn - sammen med barn.

Geitmyra har mulighet for veiledingsbesøk Sammen med en ansatt fra AKS/SFO og en mindre gruppe 3. og eller 4. klassinger lager vi maten til hele AKS/SFO. Det kan ta litt ekstra tid, og den låner vi fra undervisningen. Kjøkkenet er en optimal arena for blant annet språktrening, matteøvelser, naturfag, historie og selvfølgelig temaer som miljø og bærekraft- i tillegg kommer de praktiske ferdighetene som barna utvikler ved å tilberede maten selv. Det er mye læring i å være med å lage stekt sei og cous cous med grønnsaker, hvis de voksne har råvarekunnskap og matglede.

Veiledningsbesøk kan også brukes til å planlegge nye retter og hjelpe dere med å effektivisere bestillingsrutinene og inspirerer til hvordan dere kan ha læringsrike matøkter sammen med barna. Målet er at dere på får den hjelpen dere trenger til å innarbeide nye rutiner for matlagingen som gir langvarige endringer.


Matfest for barn og foresatte

Matfesten binder virkelig det hele sammen! Her får foreldrene innblikk i hva vi serverer, Matagentene blir feiret. Både voksne og barn kjenner på stoltheten over at her har vi fått til noe bra. Festen skaper et positivt fokus på maten og ikke minst - på de som lager den! 

 
 

Som avslutning på intervensjonsperioden arrangerer Geitmyra sammen med AKS/SFO en matfest for matagentene, alle barna på AKS/SFO og deres foresatte. Denne dagen lager og serverer matagentene mat til alle på AKS/SFO og familiene deres. Rektor inviteres naturligvis også. Geitmyra stiller med forskjellige aktiviteter som kryddermorting og smørristing, samt informasjon til foreldrene om prosjektet Læringsrik mat. Denne dagen gjør vi stas på de som lager maten, for å vise at maten på AKS/SFO er viktig. Geitmyra utroper offisielt barna som har laget maten til matagenter og alle får diplomer, masse skryt og stor applaus.