Barnas smaksjakt
Oppskrifter med ville vekster
Du kan lage pestoen i en morter, kjøkkenmaskin eller med en stavmikser.
Ugresspesto
INGREDIENSER
til 1 kopp pesto
1 stor håndfull friske urter, både dyrkede og ville
1 hvitløksbåt
2 ss gresskarkjerner
1 ts salt, helst en grov havsalttype
2 ss økologisk sitronsaft
1 ts finrevet økologisk sitronskall
5 ss nyrevet parmesanost
1 dl økologisk olivenolje
UTSTYRSLISTE
Skjærebrett til urtene
Kniv Spiseskje
Rivjern
Desilitermål
Morter eller stavmikser
Framgangsmåte
Skyll urtene godt. Fjern alle tykke og harde stilker og blader.
Skrell og grovhakk hvitløken.
Riv sitronskallet fint på rivjern.
Ha urter, hvitløk, gresskarkjerner og salt i morteren.
Knus bladene til du har en grov blanding.
Bland inn sitronsaft, revet sitronskall og parmesanost.
Tilsett oljen og bland godt.
Granskuddslush
Gir ca. 1 liter saft
8 dl unge granskudd
1 l vann
2 dl sukker
Framgangsmåte
Kok granskuddene med 1 liter vann i 10 minutter.
Tilsett sukkeret og gi ett nytt oppkok.
Sil av granskuddene, og avkjøl saften.
Bland safta med knust is til slush.
Isbit med blomst
Bruk spiselige blomster til å pynte opp et kjedelig glass vann. Hell vann i isbitbeholderen. Putt oppi en blomst i hver terning. Sett isbitbehclderen inn i fryseren. Og vipps, du har nydelige isbiter til vannglasset. Vi har brukt Geitrams. Den er nydelig lilla, og blomster på sommeren.
Blåbærsmoothie
Smoothie er ypperlig som et sunt og godt mellommåltid. Sunne mellommåltider gjør at du holder humøret og konsentrasjonsevnen oppe.
I en smoothie kan du putte oppi det du vil egentlig. Har du grønnsaker, frukt eller bær kjøleskapet som må spises opp, putt de oppi en smoothie. Du trenger noe flytende, og gjerne noe som tilfører litt søt smak, som en banan. Her et forslag til en kjempeenkel og god variant.
Ingredienser til 2 store glass
1 banan
2 dl blåbær
2 dl eplejuice, yoghurt eller kokosmelk
Framgangsmåte
Ha ingrediensene i en blender og kjør maskinen til alt er godt blandet.
Server i avkjølte glass.