Ungdom som lager sunn og god mat til andre barn - det er jo helt fantastisk!

Sjekk ut denne eggeplommen, den er helt perfekt skilt. Vet du hva trikset er? spør Mie (16) Hun har akkurat skilt eggeplommen fra hviten og er i gang med å lage majones. – Å bruke hendene, forteller hun. Hendene er det beste redskapet du har på kjøkkenet. Medkokk Ahmed (16) sier seg enig. – Jeg bruker for eksempel hånda som sil når jeg presser sitronen, så unngår jeg å få sitron steiner i maten, forteller han.

Mie (16) og Ahmed (16) lager majones fra bunn av.

Ahmed og Mie er to av ni ungdommer som har gått på kurset Juniorkokk i jobb på Geitmyra matkultursenter for barn. Kurset gir grunnleggende opplæring i praktiske kjøkkenferdigheter, matsikkerhet og kjøkkenhygiene. I tillegg er det et viktig poeng at maten tar utgangspunkt i bærekraftige råvarer i sesong så ungdommene får kjennskap til disse og opplæring i hvordan å benytte disse i en sunn og smakfull meny.

Gjennom hele kursrekka har ungdommene lært å lage mat basert på sunne, tilgjengelige og kortreiste råvarer. På eksamensdagen får ungdommene selv velge hva som skal stå på menyen, men de må tenke på smak, økonomi, valg av råvarer, og om maten går å lage til mange. – Jeg har valgt å lage okonomiyaki, det er min favorittoppskrift fra kurset, forteller Ahmed. Okonomiyaki en type japanske pannekake med mye grønnsaker i røra. – De smaker helt ubeskrivelig godt, forteller Ahmed. (Oppskrift finner du lenger nede i blogginnlegget.) Selve eksamen forgår på klubben hvor ungdommene går, Røde Kors sitt aktivitetshus for ungdom - Fellesverket på Majorstua. Temperaturen på kjøkkenet er høy, ungdommene kjenner både på eksamensnerver og litt pretasjonsangst når de har ansvar for matserveringen til alle ungdommene på klubben, i tillegg er både foreldre og bydelspolitikere invitert for anledningen.

Prosjektleder og kursholder, Selje Lyngset, med nyuteksaminerte juniorkokker på Fellesverket - Majorstua.

Etter bestått eksamen får ungdommene utdelt diplom på gjennomført kurs og tilbud om jobb som matansvarlig på klubben de går på. Med det kan klubben tilby et sunt og bærekraftig mattilbud, og ungdommene får både kunnskap og arbeidserfaring.


Om Juniorkokk i jobb:

Juniorkokk i jobb er et matlagingskurs for ungdom i alder 13-18 år. Ungdommene rekrutteres gjennom ansettelsesprosess i sin bydel. På kurset lærer ungdommene ulike matlagingsteknikker, hygiene på kjøkkenet, lage menyer og logistikk. Målet er at ungdommene skal lære å lage sunn og god mat til andre. Etter endt kursrekke og eksamen får de tilbud om jobb på fritidsklubb for barn med ansvar for å planlegge, tilberede og servere mat. Fritidsklubbene får ansvaret for videreføring av prosjektet. Bydelene forplikter seg til å starte nye rekrutteringsprosesser av ungdommer, som får opplæring av tidligere deltakere og av leder på fritidsklubben.

Geitmyra bidrar med:

  • praktisk rådgivning på kjøkkenet: utstyrsinnkjøp, internkontroll, logistikk, menyforslag mm

  • kursholder

  • utvikling av kursmateriell

  • tilrettelegging på kjøkkenet

Samarbeidsorganisasjon må bidra med:

  • stillingsannonse, intervjurunder og ansettelser

  • kommunikasjon mot ungdom og foreldrene deres

  • støtte til lønn slik at ungdom kan få arbeidserfaring

  • tilrettelegging i eget lokale

  • arbeidsgiveransvar

Bydelen må bidra med:

  • rekruttering av engasjerte ungdommer

  • lønn under kurs og ute i jobb på fritidsklubben