Åpent på Geitmyra – første kursdag

– Dette har jeg gledet meg til, sier Julia (11). Hun har vært på sommerskole på Geitmyra og er nå tilbake for å få med seg matkursene som arrangeres hver mandag. 

Det er en ordentlig regntung ettermiddag i Oslo, men det hindrer ikke barna i å være ute. Mikkel viser frem hagen og hønene. De som vil, får være med inn i hønsegården. – Mr. Dott kan være litt rampete, forteller Mikkel. Men han forsikrer dem om at hanen ikke er farlig. 

I lavvoen brenner bålet og lager en lun og god stemning. Mellom baking og steking av klappebrød, spiller barna badminton og frisbee. Inne på kjøkkenet står det en gjeng og kutter knutekål, gulrot og agurk. Urter og bønner fra hagen brukes til å lage deilige dipper. 

Populære klappebrød rett fra takka

– Hvor mange mennesker skal til for å riste smør, undrer Martin (12). Han står med et syltetøyglass med fløte og litt salt. – Nå ser det mer ut som krem, sier Selje Lyngset, prosjektleder på Geitmyra. Martin og de andre må riste enda litt mer. Men det er verdt strevet. Nystekte klappebrød og hjemmelaget smør går ned på høykant. – Vi lager en posjon til, roper Marcus (12) og begynner å måle opp. 

Hjemmelaget smør er supergodt!

Etter at den verste sulten – og lekelysten – er stillet, samles alle for å lage selve middagen. Denne mandagen er det Geitmyras populære nudelwok som står på menyen. På bordene står det ulike grønnsaker og asiatiske sauser. Selje og juniorkokkene lærer bort ulike kutteteknikker. Her skal ingen fingertupper gå tapt. 

Barna snakker, kutter og hakker. – Barn og ungdom elsker å lage mat sammen. Å lage mat sammen er en veldig fin fritidsaktivitet, forteller Selje. Barna er på ulike stasjoner, lærer nye ting og smaker seg frem. Samtidig blir barna kjent med hverandre på tvers av alder. – På Geitmyra utfordrer vi sansene og nysgjerrigheten – hos oss skal barna lære å stole på seg selv. Når maten er ferdig, dekker vi bordet og samles rundt måltidet og den gode maten vi har laget. 

Rundt bordet er stemningen god. Barna, juniorkokkene og ansatte fra Geitmyra sender rundt de tre bollene med wok. De smaker alle litt forskjellig og det er en poeng at de smaker på hverandres mat. – Dette er en rett som kan lages av det dere måtte ha i kjøleskapet, sier Selje. 

Ute regner det mer og mer. Septembermørket har umerkelig sneket seg på. – Hvem blir med å spille badminton? Det finnes både dårlig vær, dårlige klær og dårlig lys, men det spiller ingen rolle for barna på Geitmyra. 

Åpent på Geitmyra er et matkurs for barn fra 10-13 og arrangeres hver mandag til og med 19. desember. Matkurset er gratis.



Oppskrifter fra kurskvelden

Smør

Smør er laget av fløte. Før ble alltid fløten syrnet på omtrent samme måte som yoghurt, før det blir kjernet til smør. Men nå bruker man stort sett fersk fløte. Melkesyrebakterier blir tilsatt etter kjerning. Det ferdige smøret blir vasket i kaldt vann for å få ut kjernemelken.

Ingredienser til ca 100 g

2 dl kremfløte
1 ts salt

Framgangsmåte

Ha fløten over i et syltetøyglass. Skru på lokket. Rist glasset hardt til alt fettet samler seg til en klump. Ta ut smøret. Klem det gjentatte ganger til en ball mellom hendene i en bolle med iskaldt vann til all kjernemelken er borte.Smak til smøret med salt. 


Klappebrød 

Ingenting smaker som nybakt brød. Disse er fine å lage på tur, eller bare i en tørr stekepanne hjemme. 

Til 10 stk

4 dl  sammalt hvete
4 dl siktet hvetemel
1 ss bakepulver
1 ts salt
3 dl vann
3 ss olje

Framgangsmåte

Bland de tørre ingredienser i en bolle.  Mål opp vann og olje og bland sammen. Elt deigen i fem minutter. Del i 10 emner og lag flate brød. Stek dem på begge sider i en tørr stekepanne.



Glassnudelwok med dressing


1 pk glassnudler
Ulike typer grønnsaker som kål, løk, vårløk, paprika, gulrot
1 fedd hvitløk
2 ss østerssaus
2 ss søt chilisaus
2 ss soyasaus
1 ss hakket ingefær
1 ss hakket chili
Sesamolje (smak til forsiktig)
Fiskesaus (smak til forsiktig) 

Framgangsmåte

Kutt og stek grønnsakene på høy varmeRør sammen sausenLag nudlene etter anvisning på pakken Bland sammen og smak til!