Det fantastiske havet!

Matlaging, lek og moro på Geitmyra

– Vi gleder oss sånn til å få nye venner! De tre venninnene står og tripper utenfor Geitmyra. Årets første sommerskoleuke er i gang. 

Etter noen timer på Geitmyra gård, har jentenes ønske gått i oppfyllelse. Og det er like rørende hvert år. Det tar ikke mange timene før alle kjenner alle og ukas kokkegjeng er satt. 

Sommerskole er lek og moro – og god mat. – Men vi sniker inn en hel del kunnskap, forteller Anna Werenskiold som jobber som undervisningsleder. – Temaet for sommerskolen er det fantastiske havet. 70% av jordens overflate er dekket av hav og det er vårt største matfat. Sammen med barna ser vi på hva som skjer i naturen for at mat skal bli til. Vi snakker om økosystemet i havet, klimaforandringer, livet til mikroorganismer og kompostering. Blant annet. Og så lager vi mat hver dag. Vi veier og måler, baker, koker, steker og smaker, fortsetter hun.

Meny mandag: Urtestekt fisk, bakte sommergrønnsaker, tomat- og rødløksalat 

Meny tirsdag: Fiskekaker med med dill og gressløk, nypoteter, grønn salat og remulade 

Stekt fisk med urter faller i smak.

Rundt et digert bord står barna og fileterer makrell. Underviser Anders Jarmann lærer dem teknikken som skal til. – Det krever en skarp kniv og litt øvelse, sier Anders. Noen synes det er litt vanskelig og kanskje litt rart, men de fleste synes det er skikkelig moro. Det går også sport i å spise et fiskeøye. 

Anders viser hvordan man fileterer makrell.

Konsentrert jobbing!

Konsentrert jobbing!

Filetene skal stekes og smakes til med urter fra hagen. – God, fersk fisk blir enda bedre med friske urter. All fisk kan stekes, og urter kan du nesten ikke bruke for mye av. Noen urter passer bedre til fisk enn andre, så her må barna prøve seg frem og finne sin favoritt, sier Anna Werenskiold fra Geitmyra. Til makrellen skal barna bake grønnsaker og lage en frisk tomat- og lølksalat. Utover uken skal barna også lage fiskekaker, barnas egen buffet med blant annetegenrøyka fiks, nudelsalat og hjemmelaget majones. På fredag lager de en smaksrik fiskecurry. 

Hva vi spiser, forteller mye om omgivelsene, samfunnet og naturen rundt oss. Hvordan påvirker vi mennesker omgivelsene og hva må vi gjøre for å ta vare på mangfoldet og ressursene. Hvordan sørger vi for at det skal bli mat nok i havet til fremtidige generasjoner? 

På Geitmyra jobber vi med ulike konserveringsformer. – Helt siden steinalderen har vi røkt laks i Norge. Det å røyke laks var en av de vanligste måtene å ta vare på den slik at den holdt seg lenge, men nå gjør vi det mest fordi det smaker godt, forteller Anna. 

Barna lærer hvordan de kan lage yoghurt. – Å lage sin egen yoghurt er ikke vanskelig. Du trenger melk, tid og bakterier. Melkesyrebakteriene Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus spiser melkesukkeret og lager et surt miljø i melken, så skadelige bakterier ikke trives. Det øker holdbarheten. I tillegg smaker det godt, det er billig og veldig bra for fordøyelsen, forklarer Anna. 

Oppvask på trappene

Oppvask på trappene

Meny onsdag: Stekt makrell og sommergrønnsaker

Meny torsdag: Geitmyras sommerskolebuffet

Samarbeid og raushet 

Barna jobber i  grupper og skal i løpet av uken lage mat, rydde, dekke og pynte bordet. Og så skal de selvsagt vaske opp. Underveis blir det rikelig med tid til undring, spørsmål, samtaler og diskusjoner. 

Meny fredag: Sjømatcurry med koko-chilisalat 

Mikkel Funnemark og Maren Lømo er gartnere på Geitmyra. I år får de også hjelp av juniorgartnerne under sommerskolen. Barna får hjelpe til med ulike oppgaver i hagen og i skolehagen som ligger like ved. Sammen med Mikkel lager barna også kjevler, fugleskremsel og frøbomber. 

Kjevler in spe

Kjevler in spe

Det er mye som skjer i løpet av en sommerskoleuke på Geitmyra. Men det blir likevel god tid til å spille badminton, bordtennis, gå på stylter, bade i sprederen og kjøre trillebårtaxi. Og i hønsegården får Rolex, Mr. Dott, Martha og Kanel mye besøk. 

Og kanskje er det noen familier som får servert middag i sommer?

Tusen takk for en fantastisk uke!

Flukten til hønsegården

Maten smaker

Maten smaker

Tid for lek