Inspirasjonskurs, matglede og frivillighet

– Jeg er imponert over hva vi har fått ut av bare grønnsaker. Jeg har lært veldig mye i dag, forteller Helge Foss (81). Han jobber som frivillig på Tønsberg Røde Kors og deltar på Geitmyra Tønsberg og Matsentralens inspirasjonskurs, Matnyttig frivillighet. 

Kreativitet, bærekraft og overskuddsmat var hovedingrediensene da frivillige fra 14 organisasjoner deltok på kokkekurs med Geitmyra Tønsberg og Matsentralen Vestfold/Telemark. Kurset er et samarbeid med intensjon om å minske matsvinn og øke matgleden. Kurset er finansiert med støtte fra Stiftelsen Dam og Folkehelseforeningen.

Oppskriftene på kurset tar utgangspunkt i råvarer som er typisk overskuddsmat som Matsentralen viderefordeler. Rebekka Trevland fra Matsentralen og Bente Bugge-Erlingsen fra Geitmyra Tønsberg er begge opptatt av å ta vare på råvarene og å bruke de man har. Sammen fikk de ideen om å holde kurs for frivillige med inspirasjon til å lære ulike måter å bruke råvarene på. På menyen stod blant annet ovnsbakt sellerirot, kålrot-røsti, matmuffins, grønnsaksjuice, gulrotmarmelade og bananis, hjemmelaget fiskegrateng og grønnsakslasagne. Kjente klassikere som ratatouille og potet- og purreløksuppe var også med. 

 – Det er utrolig fint å få inspirasjon til hva man kan lage med den overskuddsmaten man har. Råvarene vi får og hva vi serverer varierer fra gang til gang, forteller Susanne. Hun jobber som frivillig for Tønsberg Røde Kors. – I tillegg er det fint å møte frivillige fra andre organisasjoner og høre hvordan de jobber og organiserer seg rundt det samme, legger hun til.  – Vi har lært nye måter å lage mat på hvor vi bruker det vi har og bruker opp alt. Vi lærer å være kreative i matlaging og det er veldig nyttig når man jobber med mat på den måten vi gjør - vi vet jo aldri helt vet hva vi får av råvarer. Dette har vært veldig inspirerende, forteller Solveig Bersvendsen. Hun jobber som frivillig ved Kirkens bymisjon der de har matservering hver dag.

– Det vi  primært jobber i Matsentralen er å redde overskuddsmat – det vil si mat som av ulike årsaker ikke kan bli solgt i de vanlige kanalene. Hovedformålet vårt er å bidra til å redusere matsvinnet. Det får vi til gjennom samarbeid med de frivillige organisasjonene. Sånn får vi omfordelt og viderefordelt den maten vi redder. Men vi vet aldri hva som kommer inn, så det er litt som å spille lotto, forteller Rebekka Trevland, daglig leder for Matsentralen Vestfold/Telemark. Hun understreker at mathjelp er et økende behov i Norge i kjølvannet av dyrtid. – Vi må lære oss å bruke de ressursene vi har. 

Utgangspunktet - overskuddsmat fra Matsentralen.

Resultatet - over 20 lekre og smakfulle retter.

Med overskuddsmat fra Matsentralen kan de frivillige organisasjonene dele ut matposer til de som trenger litt ekstra hjelp i hverdagen. Flere av organisasjonene serverer i tillegg ukentlig middag.  

Den yngste av kursdeltakerne er går i 9. klasse i Færder kommune. Han har faget Arbeidslivsfag og jobber på Geitmyra én dag i uka.  – Jeg synes det har vært utrolig gøy å delta på kurset, jeg har lært mye og tenker at dette er et kurs som mange unge også kan ha glede og nytte av.

Denne dagen holdes kurset på Geitmyras undervisningskjøkken i Tønsberg. Tidligere har de holdt kurs for frivillige i Skien og Sandefjord. Da har kurset vært i Frelsesarmeens lokaler og maten som ble laget på kurset, ble servert på Frelsesarmeens Etter-skoletid-aktiviteter. – Vi er takknemlige for velviljen og rausheten i at Frelsesarmeen i Skien og Sandefjord har ønsket oss velkommen inn til å benytte deres kjøkken og fasiliteter. Det er supert å få testet oppskriftene og barna på Etter-skoletid elsket maten og lurte på om vi kunne komme igjen neste uke. Da vet vi at dette fungerer og faller i smak, forteller Bente entusiastisk.