Geitmyras friske eplegløgg
Hvorfor startet vi egentlig med den sirupsaktige tomtegløggen? La heller barna lage sin egen gløgg med ekte julekrydder og frisk eplejuice fra gode, norske epler. Enkelt, hyggelig – og skikkelig godt!
Ingredienser
1 liter økologisk eplejus
1 kanelstang
5 nellikspikre
2 hele stjerneanis
3 skiver ingefær
5 kardemommebelger
3 skiver økologisk appelsin
Slik gjør du:
Ha eplejusen i en kjele, tilsett krydder og varm opp.
Krydder hører jula til
Felles for alle typer krydder er at de gir maten vi lager særpreg og ekstra smak. Ofte kan en smak minne oss om en årstid, en hendelse, en ferie eller en høytid. Slik er det ikke minst med jula, der en viktig del av tradisjonen er nettopp lukten av krydder når vi baker, sylter sild, lager pølser eller byr på gløgg. Her har du en oversikt over krydder som hører jula til.
Hjemmelaget tacokrydder
Tacoens kjennetegn er lukten og smaken av krydderet. Denne oppskriften er et godt utgangspunkt for å lage din egen blanding – prøv deg fram med mengdene, eller suppler med andre krydder som fennikelfrø eller kanskje et lite dryss kanel for å utvikle din egen magiske mikstur!
Pepperkaker
Det er ikke alle pepperkakeoppskrifter som faktisk har pepper. Og det er jo i grunn litt rart! Vi lager en tradisjonell oppskrift med pepper og de krydderne som skal være i de beste pepperkakene. Vi lager også dobbeltpeprede pepperkaker, og med ekstra ingefær.
Eple- og rabarbrakompott
Kompott, hva betyr det egentlig? Det høres jo ut som «komplott», og kanskje det ikke er så langt fra sannheten: Vi koker sammen flere søte og gode ting til ingrediensene smelter sammen til en helt ny ting. Ordet kommer sikkert fra noe fransk, og betyr at frukt og sukker er sammenkokt.